Een nieuwe ranglijst van de defensie-alliantie NAVO bevestigt dat België tot de lidstaten behoort die het minst aan defensie besteden. De meeste landen halen de NAVO-doelstelling van 2 procent, maar België is daar ver van verwijderd.
In het nieuws: België besteedt slechts 1,30 procent van het bruto binnenlands product aan defensie.
- Ons land behoort daarmee tot het achterste peloton van de NAVO, samen met Luxemburg, Slovenië en Spanje.
- Het optrekken van het defensiebudget is al jaren een heet hangijzer in de Wetstraat, maar de manoeuvreerruimte is beperkt door de barslechte overheidsfinanciën.
- De NAVO vraagt van haar lidstaten om minstens 2 procent van het bbp aan defensie te besteden.

Meer details: Vroeger was het zo dat de meeste landen die norm van 2 procent niet haalden. Maar volgens de NAVO-schattingen is een enorme sprong in de maak.
- Het aantal lidstaten dat de norm haalt verdubbelt ruim van 10 vorig jaar naar 23. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
- België komt zo in het groepje van 8 landen, de ruime minderheid dus, die de norm niet haalt.
- Polen, een buurland van Oekraïne, spant de kroon met 4,12 procent van bbp aan militaire uitgaven, gevolgd door Estland (3,43 procent) en de Verenigde Staten (3,38 procent), die zich al jaren ergeren aan het feit dat veel Europese landen achterblijven.

De context: NAVO-baas Jens Stoltenberg gaf de cijfers vrij bij zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis. Hij wees er ook op dat de defensie-uitgaven van de NAVO in haar geheel met net geen 18 procent stijgt, wat in jaren niet meer gezien is. Het gaat ook om bijna een verdubbeling van het groeiritme van een jaar eerder.

