De Belgen spendeerden in maart meer dan de helft van hun budget aan huur en voeding

De Belgen spendeerden in maart meer dan de helft van hun budget aan huur en voeding
Getty Images

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Net zoals in tal van andere regio’s in de wereld gaan de Europese consumenten gebukt onder een hoge inflatie. Vanzelfsprekend zet die geldontwaarding het gezinsbudget onder druk, maar de impact is niet voor iedereen even groot.

In het nieuws: in een nieuw rapport van HelloSafe worden de gemiddelde maandelijkse uitgaven in verschillende EU-landen vergeleken met het gemiddelde minimumloon in elk land.

De details: het gemiddelde maandelijkse budget van de Belg (856 euro) – exclusief huur – stemt overeen met 43 procent van het brutominimumloon (1.955 euro), volgens het onderzoek de op één na beste verhouding in de EU.

  • Luxemburg staat op de eerste plaats met een gemiddeld maandelijks budget – exclusief huur – van 953 euro bij een minimum brutosalaris van 2.387 euro. De kosten voor levensonderhoud maken dus 40 procent uit van de maandelijkse uitgaven.
  • Duitsland, Nederland en Ierland vervolledigen de top vijf.
  • Bulgarije staat op de laatste plaats met een budget van 539 euro tegenover een brutoloon van 398 euro. De uitgaven nemen daarmee een hap van maar liefst 135 procent uit het gezinsbudget.
    • Het inkomen is dus onvoldoende om alle noodzakelijke maandelijkse uitgaven te dekken.
  • Opmerking: de gemiddelde maandelijkse uitgaven omvatten rekeningen, voedsel, ontspanning, kleding, restaurants en vervoer.

Meer dan de helft van het maandelijkse budget wordt besteed aan huur en voeding

De uitgaven van de Belgen variëren sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het inkomensniveau, de gezinssituatie en de consumptiegewoonten. In maart spendeerden de Belgen gemiddeld 54,2 procent van hun budget aan huur en voeding.

  • Het grootste deel van ons inkomen spenderen we aan voeding. Daarvoor wordt 30,4 procent van het gezinsbudget aangesproken.
    • Dat komt als geen verrassing, want de voedselinflatie scheert hoge toppen. Die bedroeg in maart 20,16 procent.
  • De huur (23,8 procent) komt op de tweede plaats.
  • Daarna volgen restaurants (17,50 procent), vervoer (12,60 procent) en rekeningen (7,90 procent).
  • Slechts 4,9 procent van het gezinsbudget werd toen gebruikt om vrijetijdsactiviteiten te bekostigen.

Antwerpen, de stad met de hoogste uitgaven van het land

Het budget van de Belgen varieert sterk naargelang de stad waar ze wonen.

  • In Antwerpen geven de Belgen het meest uit tijdens de maand (exclusief huur): 66,7 procent (915 euro) van het nettominimumloon (1 370,56 euro) wordt gebruikt voor boodschappen, rekeningen, vrije tijd en vervoer.
  • Luik, waar maandelijks 64 procent (879,5 euro) van het minimumloon wordt gespendeerd, is koploper in Wallonië.
  • De Belgische stad met de laagste gemiddelde maandelijkse gezinsuitgaven ten slotte is Brugge (54,7 procent of 750 euro).

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.