Key Takeaways
- De financiële markten hebben belangrijke verschuivingen laten zien na de inauguratie van Donald Trump vorige maand.
- De wereldwijde aandelenmarkten hebben een positieve trend doorgemaakt sinds de inauguratie van Donald Trump, gedreven door factoren zoals uitgestelde tariefimplementatie, lagere wereldwijde rentetarieven en AI-ontwikkelingen.
- Belangrijke sectoren in Europa hebben geprofiteerd van het beleid van Trump, waaronder financiën, technologie en industrie.
De financiële markten hebben belangrijke verschuivingen laten zien na de inauguratie van Donald Trump vorige maand. Dat meldt Euronews. Zijn beleidsmaatregelen, waaronder voorgestelde tarieven en onderhandelingen over internationale handel, hebben het beleggerssentiment en de waarde van activa beïnvloed.
De Amerikaanse dollar maakte een daling door na zijn piek begin januari. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan deze verzwakking, waaronder de verwachting dat hogere rentetarieven in de markt werden geprijsd voorafgaand aan zijn inauguratie en een vertraging in de implementatie van tarieven op belangrijke handelspartners zoals Mexico, Canada en China. Trump kondigde tarieven aan op staal en aluminium, maar de volledige impact daarvan moet nog blijken omdat de implementatie gepland staat voor april.
Het enige onmiddellijk toegepaste tarief was een heffing van 10 procent op Chinese import, wat vergeldingsmaatregelen uitlokte vanuit Beijing. Dit heeft de angst voor snelle inflatie verminderd, wat leidde tot een ommekeer in de dollar. Bovendien suggereert de indicatie van de Federal Reserve dat ze de afbouw van haar balans zou kunnen vertragen vanwege de beperkingen aan het schuldenplafond, dat de overheidsschulden hoog blijven, waardoor de leenkosten onder druk komen te staan en de dollar verder verzwakt.
Aandelenmarkten maken positieve trend door
De wereldwijde aandelenmarkten hebben sinds de inauguratie van Donald Trump grotendeels een positieve trend doorgemaakt, vooral de Europese aandelen. Dit positieve sentiment wordt deels toegeschreven aan het uitstel van het opleggen van aanzienlijke tarieven.
Andere factoren die aan deze rally hebben bijgedragen, zijn de verwachte lagere wereldwijde rentetarieven, de opwinding rond kunstmatige intelligentie (AI) en positieve bedrijfswinstrapporten. Daarnaast hebben de vredesgesprekken van Donald Trump met Rusland de Europese defensieaandelen gestimuleerd. Deze rally verspreidde zich breed over alle sectoren op de Europese markten, gedreven door de verwachtingen van aanhoudende renteverlagingen door de Europese Centrale Bank en mogelijke extra financiering voor defensie-uitgaven.
Goud wint terrein
Het beleid van Donald Trump heeft indirect geprofiteerd van verschillende Europese sectoren zoals financiën, technologie en industrie. Zijn toezegging om 500 miljard dollar te investeren in de AI-infrastructuur van de VS, zijn dereguleringsvoorstellen voor de bankensector en zijn oproepen tot hogere defensie-uitgaven van de EU hebben allemaal bijgedragen aan deze prestaties.
Goud is de afgelopen maand naar voren gekomen als een opvallende beleggingscategorie, met futures die met 8 procent zijn gestegen sinds de inauguratie van Trump. De stijgende vraag naar veilige activa, veroorzaakt door bezorgdheid over een mogelijke wereldwijde handelsoorlog en afnemende economische groei, heeft de goudprijs opgedreven. Een zwakkere Amerikaanse dollar heeft dit bullish momentum ook versterkt. Daarnaast kan het schrappen van banen door de regering Trump, met hulp van Elon Musk, leiden tot stijgende werkloosheid en lagere consumentenbestedingen, wat bijdraagt aan de onzekerheid op de markt en mogelijk de inflatie op de lange termijn aanwakkert.
De prijzen voor ruwe olie staan onder neerwaartse druk sinds Trump is aangetreden, met dalingen van ongeveer 7 procent voor zowel Brent- als WTI-futures. Dit komt overeen met Trumps verklaarde doel om de wereldwijde ruwe olieprijzen te verlagen, omdat hij olieproducenten heeft aangemoedigd om de productie te verhogen. Zijn vredesbesprekingen met Rusland kunnen ook inhouden dat de sancties op de olie-export van het land versoepeld worden, wat de wereldwijde aanboddynamiek verder beïnvloedt.
Bitcoin verliest terrein sinds inauguratie Trump
De prijs van Bitcoin is met zo’n 4 procent gedaald sinds de inauguratie van Trump, ondanks zijn campagnebeloften om van Amerika een “cryptohoofdstad” te maken. Deze daling is te wijten aan een gebrek aan concrete beleidsacties. Hoewel Trump aankondigde dat zijn regering de oprichting van een “nationale voorraad digitale activa” zal evalueren, heeft hij geen plannen gespecificeerd voor een Bitcoin reserve, wat sommige investeerders misschien teleurgesteld heeft.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!