Beleggingsfraudeurs vinden hun slachtoffers op Tinder

Nadat de FOD Economie recent waarschuwde voor vriendschapsfraude, slaat de financiële waakhond FSMA alarm over gelijkaardig bedrog: beleggingsfraude via datingsapps als Tinder.

De FSMA telt de voorbije maanden een stijgend aantal meldingen over frauduleuze online tradingplatformen die datingapps en –sites zoals Tinder of Facebook Dating gebruiken om Belgische consumenten te contacteren en geld af te troggelen.

De oplichters contacteren consumenten via nepprofielen en doen zich daarbij voor als welgestelde mensen die een partner zoeken. Vie een andere app, vaak Whatsapp, wordt het slachtoffer misleid met foto’s over de zogezegde rijkdom van zijn fictieve datingpartner en aangemoedigd om een bepaald online beleggingsplatform te gebruiken. Maar het gaat om frauduleuze platformen zonder vergunning.

De FSMA raadt ten zeerste af om in te gaan op aanbiedingen van financiële diensten afkomstig van de volgende vennootschappen:

Wekenlange opbouw

Bij klassieke vriendschapsfraude is het einddoel van de online fraudeur doorgaans een storting van een goedgelovig slachtoffer op een buitenlandse rekening, waarna de fraudeur meteen alle online banden doorknipt en verdwijnt, met niet alleen financiële, maar ook emotionele schade voor het slachtoffer tot gevolg.

De beleggingsfraude waar de FSMA voor waarschuwt, is een variant. Ook hierbij bouwen de oplichters de online relatie met het slachtoffer traag op om zijn vertrouwen te winnen. “Ze aarzelen niet om misbruik te maken van de gevoelens die het slachtoffer voor het nepprofiel heeft”, waarschuwt de toezichthouder.

De fraude kan leiden tot financiële drama’s. “Met een soort sneeuwbaleffect, worden de slachtoffers geleidelijk aan ertoe aangezet om steeds grotere bedragen te storten tot ze uiteindelijk al hun spaargeld kwijt zijn en zelfs schulden gaan maken. Consumenten die bij zo’n vennootschappen beleggen, recupereren hun geld nooit”, zegt de financiële waakhond.

(kg)

Meer