Beleggers bereiden zich voor op meer onrust

Grote beleggers zetten zich schrap voor de beursdaling van deze zomer die tot in de herfst zal aanhouden, omdat ze vrezen dat een bredere verkoopgolf zal volgen op de onrust die werd veroorzaakt door de zorgen over de Amerikaanse recessie en de Bank of Japan die valutaspeculanten op het verkeerde been zette.

De plotselinge ommekeer van overvolle aandelen- en valutatransacties die vicieuze feedbacklussen van prijsdalingen, volatiliteit en hedgefondsverkopen genereerden, is afgezwakt, met aandelen wereldwijd bijna 2 procent hoger tot nu toe deze week.

Vrees vervangt buy-the-dip mentaliteit

Maar vermogensbeheerders die toezicht houden op honderden miljarden dollars aan beleggingen zeiden dat ze eerder aandelen zouden blijven verkopen dan bij te kopen, met tekenen van zwakte in de Amerikaanse banenmarkt en wereldwijde consumententrends die de lat voor naschokken op de markt lager leggen. De buy-the-dip mentaliteit, waarbij beleggers meestal reageren op een verkoopgolf door in te zetten op herstel, is vervangen door angst.

Mahmood Pradhan, voormalig adjunct-directeur van het IMF en hoofd wereldwijde macro bij Amundi, Europa’s grootste fondsbeheerder, verwacht dat beleggers, die volgens Bank of America hun aandelenposities al hebben afgebouwd en steeds meer in contanten zijn gaan beleggen, voorzichtig zullen blijven. Michael Kelly, hoofd multi-asset bij PineBridge Investments, dat ongeveer $170 miljard aan klantenfondsen beheert, is een van degenen die de aandelenposities van zijn fondsen hebben teruggebracht en hij zal zich mogelijk verder terugtrekken.

Wereldwijde groeiverwachtingen dalen

De wereldwijde groeiverwachtingen van beleggers zijn gedaald tot een dieptepunt in acht maanden. Een zwak rapport over de werkgelegenheid in de VS en een schokkende renteverhoging door de B.O.J. dreven de wereldwijde aandelenmarkt tot een selloff, terwijl volatiliteit en trendvolgende hedgefondsen naar de uitgang gingen en bezorgde beleggers zich ophielden in staatsobligaties.

De verhoging van de rente door de B.O.J. vernietigde miljarden dollars aan voorheen winstgevende transacties waarbij speculanten goedkoop yen hadden geleend om activa met een hoger rendement te kopen, zoals Amerikaanse techaandelen. JP Morgan schat dat ongeveer 70 procent van die carry trade nu is afgewikkeld. Maar geldstromen die verbonden zijn aan yen-gerelateerde posities zijn moeilijk te meten en Pradhan van Amundi zei dat de mogelijkheid van verdere afwikkeling mensen behoorlijk risicomijdend maakt.

Mainstream beleggingsmanagers volgen mogelijk hetzelfde

Gerry Fowler, hoofd Europese aandelenstrategie bij UBS, zei dat de verkoop door hedgefondsen waarschijnlijk voorbij is, maar dat mainstream beleggingsbeheerders die langzamer bewegen vaak vier tot zes weken nodig hebben om hun portefeuilles aan te passen. Die fondsbeheerders zouden de volgende kunnen zijn die verkopen, maar zouden dat doen op basis van economische gegevens, volgens bronnen.

Hoewel ze een ernstige vertraging van de Amerikaanse economie niet waarschijnlijk acht, kocht ze geen aandelen en gaf ze de voorkeur aan putopties, die zich verzekeren tegen aandelenverliezen door uit te betalen wanneer de markten dalen. Pensioenfondsen zouden ook hun aandelenposities verder verkopen en overstappen naar vastrentende waarden, zei Scott Rubner, strateeg bij Goldman Sachs.

Marktrisico’s dreigen

Russell Investments chief U.S. investment strategist Paul Eitelman zei dat nog een zwak Amerikaans banenrapport het potentieel zou hebben om nieuwe volatiliteit te veroorzaken. De toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, op de jaarlijkse Jackson Hole conferentie voor centrale banken volgende week en het winstrapport van kunstmatige intelligentiegigant Nvidia op 28 augustus, zijn andere risicovolle gebeurtenissen voor de markt.

Volatiliteit maakt het moeilijk om de blootstelling te verhogen, zelfs als je denkt dat het fundamenteel zinvol is, zegt Pictet Asset Management senior multi-asset strateeg Arun Sai. De risicomandaten van vermogensbeheerders weerhouden hen er vaak van om aandelen te kopen wanneer de koersen sterk fluctueren. De VIX, een maatstaf voor de verwachte volatiliteit op Wall Street’s S&P 500 en zijn Europese equivalent (.V2TX), bereikte vorige week meerjarige pieken voordat hij afzwakte, maar een verwante index blijft waarschuwingssignalen afgeven.

Key Takeaways

• Beleggers zetten zich schrap voor een nieuwe verkoopgolf op de aandelenmarkt, uit angst voor een bredere marktcorrectie.
• De wereldwijde groeiverwachtingen zijn gedaald tot een dieptepunt in acht maanden als gevolg van zwakke Amerikaanse banenrapporten en een schokkende renteverhoging door de B.O.J.
• Mainstream beleggingsbeheerders kunnen aandelen verkopen op basis van economische cijfers.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!