Beleggen als Buffett wordt haalbaar voor kleine portemonnee

In de VS lonken financiële spelers naar jonge beleggers door grote aandelen op te knippen in stukjes die behapbaarder zijn voor kleinere portemonnees.

Voor sommige beleggers kan de hoge prijs per stuk een hinderpaal zijn om in een aandeel te stappen. Zelfs al zien ze de toekomst van het bedrijf rooskleurig in.

Het bekendste voorbeeld is Berkshire Hathaway, het beursgenoteerde investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. Eén aandeel kost ongeveer 310.000 dollar op de beurs van New York. Zo’n groot bedrag in een keer ophoesten, is niet voor iedereen weggelegd.

Maar daar komt wellicht verandering in. Charles Schwab, een bekend beurshuis in de VS, werkt aan een online platform dat fracties van aandelen zal aanbieden aan beleggers. Dat meldt The Wall Street Journal.

Een Berkshire-aandeel wordt dan opgesplitst in bijvoorbeeld 100 stukjes. Dat brengt de prijs per belegging op 3.100 dollar.

Ook andere financiële spelers broeden op gelijkaardige oplossingen. Allemaal met het doel om meer jonge en minder kapitaalkrachtige klanten aan te trekken.

Transactiekosten

De details van Schwabs nieuwe dienst zijn nog niet bekend. Cruciaal worden de aangerekende transactiekosten. Een kostprijs van pakweg 10 dollar weegt procentueel zwaarder door bij een belegging van 3.000 dollar dan bij een belegging van 300.000 dollar.

Voor kleine beleggers wordt het uitrekenen of er tegenover de transactiekosten nog voldoende verwacht rendement staat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20