Het belastingvoordeel voor de kapitaalaflossingen op leningen voor een tweede woning, wat ook wel de federale woonbonus wordt genoemd, verdwijnt vanaf volgend jaar. Wat betekent dat juist?
Belastingvoordeel voor tweede woningen gaat op de schop in 2024

Waarom is dit belangrijk?
In 2024 veranderen er heel wat zaken die een impact kunnen hebben op jouw financiële situatie. We laten deze maand ons licht schijnen over de voornaamste wijzigingen.In het nieuws: De federale woonbonus verdwijnt. Dat heeft de regering in 2022 tijdens de begrotingsgesprekken beslist. Concreet gaat het om de belastingvermindering voor langetermijnsparen.
- Door die afschaffing zal je niet langer een deel van je kredietaflossingen en premies van de schuldsaldoverzekering kunnen aftrekken van je personenbelasting.
- Hoe zit het vandaag? Je hebt recht op een belastingvermindering van 30 procent, en dat voor een maximaal bedrag van 2.350 euro. Het effectieve voordeel bedraagt daarmee 705 euro. Na 15 jaar loopt dat cadeautje van de fiscus op tot 10.575 euro.
- Het hypothecair krediet moet een looptijd van minstens tien jaar hebben.
- Opgelet: Het kan zijn dat de fiscale korf al gevuld is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je aan langetermijnsparen (via de derde pensioenpijler) doet. Ook wanneer je vroeger een huis hebt gekocht, bestaat de kans dat die korf al gevuld is. Dat is het geval voor Vlamingen die van een belastingvoordeel genieten op een woonlening die ze voor 2016 hebben afgesloten. Als compensatie kwam er een verlaging van de registratierechten. Twee jaar geleden werd die belasting verder verlaagd.
Enkel voor nieuwe kredieten
Maar: De afschaffing geldt enkel voor kredieten afgesloten vanaf 1 januari 2024.
- Lopende contracten blijven in aanmerking komen voor de federale woonbonus en dat gedurende de volledige looptijd.
- De looptijd verlengen zal niet helpen om langer te genieten van de federale woonbonus. Zo geldt het belastingvoordeel niet voor wie dit jaar al de looptijd van een voor 2023 afgesloten lening verlengde.
Opgemerkt: De federale overheid maakt komaf met de woonbonus nadat Vlaanderen en Brussel dat al enkele jaren geleden hadden gedaan voor de eigen gezinswoningen. In Wallonië bestaat er met de wooncheque wel nog een soort van woonbonus.
Niet te vergeten: Het fiscaal voordeel blijft bestaan voor stortingen in het kader van gewone levensverzekeringen (Tak21 en Tak23). Je krijgt met andere woorden wel nog een extraatje als je aan langetermijnsparen doet via de derde pensioenpijler.
- Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, wou dat voordeel ook schrappen. Dat voorstel maakte deel uit van zijn fiscale hervorming, die uiteindelijk mislukt is.
- In totaal doen bijna 800.000 Belgen aan het fiscaal voordelige langetermijnsparen.
Interesten leveren wel nog een voordeel op
Ook dit nog: De betaalde interesten die je betaalt op een lening voor een tweede woning leveren na 1 januari 2024 wel nog een belastingvermindering op.
- Die worden afgetrokken van het belastbaar inkomen van het aangegeven vastgoed, dankzij de zogenaamde federale gewone intrestaftrek. De intresten kunnen ook worden afgetrokken van het netto belastbaar inkomen van ander vastgoed dat je moet aangeven. Dat krediet hoeft aan geen specifieke voorwaarden te voldoen.
Meer weten over de veranderingen in 2024? Lees dan ook deze stukken:
- Energiefactuur volgend jaar duurder door stijgende distributienettarieven
- Verschillende subsidies voor zonnepanelen verdwijnen volgend jaar: wat moet je weten?
- Ziek tijdens de vakantie? Vanaf volgend jaar tellen die dagen niet meer mee als vakantiedagen
- Vanaf volgend jaar kan je je verzekering op elk moment stopzetten
- Geen ruimte voor extra loonopslag in 2024: wat betekent dat juist?