Begrafenis Queen wordt grootste tv-evenement ooit: 4 miljard kijkers verwacht

De hele wereld volgt vandaag de begrafenis van de Britse Queen Elizabeth II in Londen. Het wordt een event dat op vele vlakken records zal breken. Enkele opmerkelijke cijfers op een rij.

  • Meer dan 10.000 agenten zijn in Londen op de been gebracht voor de uitvaartstoet vandaag. Er staan 35 kilometer dranghekken langsheen het parcours. Er worden honderdduizenden toeschouwers verwacht. Sommige schattingen spreken van 2 miljoen.
  • Op de staatsbegrafenis in Westminster Abbey (om 12 uur Belgische tijd) zijn circa 2.000 gasten uitgenodigd, waaronder honderden staatshoofden en regeringsleiders. Het grote publiek zal in Hyde Park de uitvaart kunnen volgen op grote schermen.
  • Volgens tv-experts zullen er 4 tot 4,5 miljard kijkers wereldwijd het event volgen, of ruim de helft van de wereldbevolking, wat een nieuw record zou zijn. Het huidige record, 3,5 miljard kijkers, staat op naam van de openingsceremonie voor de Olympische Spelen in Atlanta (1996).
(Getty Images)

  • Het is de eerste Britse staatsbegrafenis sinds 1965, toen voor de legendarische ex-premier en oorlogsheld Winston Churchill.
  • Naar schatting 750.000 mensen hebben in de voorbije dagen de Queen een laatste groet gebracht. Daarvoor stonden ze tot 24 uur in de rij. Maandagochtend werd The Queue afgesloten: enkele honderden mensen kregen geen entreebandje meer en hebben dus tevergeefs in de rij gestaan.

De Metropolitan Police in formatie in de uren voor de staatsbegrafenis van Queen Elizabeth II (Getty Images)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20