Beginnen de EU en China aan een diplomatieke oorlog?

De Europese Unie legt sancties op aan vier Chinese functionarissen wegens mensenrechtenschendingen in Xinjiang. Dat beslissen de Europese ministers van Buitenlandse zaken vandaag. Peking reageert meteen met eigen sancties tegen tien EU-parlementsleden, waaronder de Belg Samuel Cogolati (Ecolo).

Nadat de EU sancties tegen Chinese functionarissen had aangekondigd naar aanleiding van de repressie en massale detentie van Oeigoeren in Xinjiang, reageerde China zoals het had gedreigd: tien leden van het Europees Parlement kregen op hun beurt sancties opgelegd.

‘Meer vastberaden dan ooit’

Onder hen was ook het Belgische parlementslid Samuel Cogolati, die zijn schok uitte op sociale netwerken: “Ik verneem dat ik een van de tien Europeanen ben die door China worden gesanctioneerd. Het is ijzingwekkend. Maar dat zal ons niet tegenhouden. Onze plicht als parlementsleden is de democratie en de mensenrechten te verdedigen. Met mijn collega’s ben ik eensgezinder en meer vastberaden dan ooit.

In een interview met Le Vif waarschuwt het parlementslid voor wat hij nog steeds als een dictatuur beschouwt: ‘Er was een tijd dat België akkoorden sloot met China om panda’s te ontvangen. Het is tijd om te beseffen dat dit een dictatoriaal regime is dat miljoenen Oeigoeren in kampen stopt.’

China van zijn kant veroordeelt de Europese sancties en spreekt van ‘leugens’ en ‘desinformatie’ tegen het land. Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, beschuldigt Europa van ‘grove inmenging’ in zijn binnenlandse aangelegenheden, de eeuwenoude verdedigingslinie van het Rijk van het Midden.

‘We zullen dit opvolgen’

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) reageerde krachtig op de Chinese sancties tegen de leden van het Europees Parlement: ‘België verwerpt ten stelligste de aankondiging van de Chinese autoriteiten om sancties op te leggen aan EU-entiteiten en in het bijzonder aan EU-parlementsleden (waaronder een Belgisch parlementslid) als antwoord op maatregelen die zijn genomen ter verdediging van de mensenrechten, een van de grondbeginselen van het EU-beleid. Wij zullen dit met onze EU-tegenhangers opvolgen.

Andere leden van het Europees Parlement die het doelwit waren, waren onder meer de Franse afgevaardigde Raphaël Glucksmann en de Duitse afgevaardigde Reinhard Bütikofer, voorzitter van de Delegatie voor de betrekkingen met China van het Europees Parlement, meldde persagentschap AFP. Andere doelorganen zijn onder meer het Politiek en Veiligheidscomité van de Raad van de Europese Unie en de Subcommissie mensenrechten van het Europees Parlement.

Vertaald en bewerkt door Arno Meijnen

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.