Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) nam twee jaar geleden al de beslissing dat verschillende bedrijven en gebouwen tegen 30 juli 2025 zelf hun groene stroom moeten opwekken. Installateurs van zonnepanelen trekken nu aan de alarmbel: als je je panelen nog tijdig geplaatst wil krijgen, moet je in actie schieten.
In het nieuws: Naar schatting moeten 2.500 bedrijfsgebouwen en 1.300 gebouwen van overheden, scholen en zorginstellingen straks voldoen aan de norm.
- Bedrijven moeten zelf hun groene stroom kunnen opwekken als ze meer dan 1.000 megawattuur per jaar verbruiken. Voor publieke instellingen ligt die drempel op 250 megawattuur.
- Vooral bij die laatste groep is er nog werk aan de winkel. In augustus vorig jaar lagen er slechts op 4 procent van alle overheidsdaken zonnepanelen.
- Installateurs van zonnepanelen zien het werk nu al toenemen. In de eerste helft van volgend jaar valt de piek te verwachten.
- Zeker als de installatie niet makkelijk blijkt, kan het tot een jaar duren eer de zonnepanelen op het dak liggen. “De boodschap is dus om niet langer te wachten. Vooral als een netverzwaring of werken aan het dak nodig zijn, is het hoog tijd om in actie te schieten”, meldt installateur Jannes Soutaer aan De Tijd.
- Daarbij merken de vaklieden op dat ze ook afhankelijk zijn van derde partijen, als er bijvoorbeeld nog stabiliteitsstudies moeten gebeuren. Ook netbeheerder Fluvius moet de installatie goedkeuren.
Opgemerkt: Het is aan de eigenaars zelf om te controleren of ze voldoen. En de boetes zijn niet min.
- “Zij moeten zelf in het oog houden of ze – nu of in de toekomst – onder de verplichting vallen. Het Vlaams energieagentschap VEKA zal hen niet aanschrijven”, laat Yannick Van den Broeck, adviseur energie en klimaat van werkgeversorganisatie Voka weten aan De Tijd.
- Als je tegen de deadline niet in orde bent, kan er een boete volgen. Die bedraagt 400 euro per ontbrekende kilowattpiek. Voor grote bedrijven betekent dat in de praktijk stevige boetes die tot in de miljoenen euro’s kunnen oplopen.
- Van den Broeck hoopt dan ook dat er pragmatisch wordt omgesprongen met de deadline. Maar of dat gebeurt, zal een politieke beslissing worden van de volgende Vlaams minister voor Energie.
- Bovendien moet iedereen zich sowieso in regel stellen. Als dat niet gebeurt, riskeer je nog eens extra sancties.
Tot slot: Het is te laat om nu nog aan een alternatief te denken.
- Windturbines of een biomassa-krachtcentrale zijn alternatieven voor zonnepanelen, maar vergunningen voor dergelijke installaties kunnen zeer lang aanslepen. Niet echt meer haalbaar, dus.
- Ook zonnepanelen plaatsen op de grond of aan een gevel is mogelijk, maar ook daar duurt het langer om dat goedgekeurd te krijgen. Zonnepanelen plaatsen op andere daken en die met een kabel verbinden is dan wel weer een valabele optie.