Bedrijfswereld betaalde de factuur voor Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd

Sinds het door het hoogste Spaanse gerechtshof illegaal verklaarde referendum van 2017, hebben meer dan 8.200 bedrijven hun hoofdkantoor verplaatst van Catalonië naar andere delen van Spanje.

Waarom is dit belangrijk?

In de maanden na het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 verlieten ruim 4.000 bedrijven de deelstaat. Het werkgeversverbond Foment del Treball vreesde toen dat dit slechts een deel van de averij was en kreeg gelijk: de factuur is zes jaar later opgelopen tot het dubbele.

In het nieuws: De Financial Times vraagt zich in haar weekendeditie af waar Barcelona “de weg verloor”. Met de organisatie van de Olympische Spelen in 1992 transformeerde de oude industriële stad zich in een bloeiende metropool. Als potentiële hoofdstad van het Middellandse Zeegebied oefende de stad twee decennia lang een magnetische aantrekkingskracht op de bedrijfswereld en toeristen uit. De voorbije jaren raakte dat alles in het slop.

Nooit was er een meerderheid die zich voor o

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer