Bedrijfsleven wil helpen bij studiekeuze: Voka opent eerste Talentcenter

Ondernemersorganisatie Voka wil met de Vlaamse provincies zogeheten Talentcenters oprichten. Daar kunnen kinderen tussen 12 en 14 jaar testen en praktische proeven doen die hen moeten helpen om de juiste studiekeuze te maken. Maar is dat wel een taak van het bedrijfsleven?


Het interview met Voka-woordvoerder Eric Laureys:


Het cijfer: Elk jaar veranderen 18.000 leerlingen in Vlaanderen van studierichting, omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek.

  • “Ze zakken vaak af, zoals men zegt. Ze beginnen in de richting Latijn, die als hoog bekeken wordt, en zakken dan af, of ze blijven zitten”, zegt Voka-woordvoerder Eric Laureys in The Morning Drive, de radioshow van Business AM.
  • “Ze komen uiteindelijk in een technische of beroepsrichting terecht met minder motivatie. Ze zijn al rapper schoolmoe. Dat willen we tegengaan. Als we de kinderen van bij het begin in de juiste richting krijgen, dan zijn ze gelukkiger, gaan ze beter studeren en worden ze later ook betere arbeidskrachten. En daar is het ons als Voka om te doen.”

Onderbouwde keuzes

Concreet: Met het Talentcenter wil Voka ouders en leerlingen helpen om een wetenschappelijk onderbouwde studiekeuze maken, via testen in samenwerking met de Universiteit Gent.

  • Het eerste Talentcenter komt bij Technopolis in Mechelen, in september volgt het Talentcenter in Limburg. Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt 130.000 euro vrij voor het eerste Talentcenter.
  • “Een klas zal een halve dag kunnen langskomen”, legt Laureys uit. “De kinderen gaan aan de computers cognitieve testen kunnen doen, maar gaan ook praktische opdrachten doen. Bijvoorbeeld een spel met een VR-bril waarbij ze een container in de haven op de juiste plaats moeten manoeuvreren. Dat vergt ruimtelijk inzicht en het gebruik van een robotarm.”

Niet enkel brain skills

De boodschap: “Dus niet enkel de klassieke brain skills worden gewaardeerd, maar ook de skills die met de handen te maken hebben. En da’s echt wel nieuw”, zegt Laureys. “Wij willen de boodschap geven: in elke studierichting kan je excelleren, niet enkel in ASO.”

In de Talentcenters hoopt Voka de jongeren warm te kunnen maken voor STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en de vooroordelen tegenover technisch en beroepsonderwijs te ontkrachten.

Krappe arbeidsmarkt

De kritiek: Wanneer bedrijven zich actief mengen in de studiekeuze, krijgen ze vaak het verwijt dat onderwijs zo herleid wordt tot een opleiding voor de arbeidsmarkt. Is studiekeuzebegeleiding wel een taak voor het bedrijfsleven? Volgens Voka zullen de Talentcenters complementair zijn met de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en andere initiatieven vanuit de scholen.

  • “De bedrijfswereld en de industrie vinden heel moeilijk goeie profielen. De arbeidsmarkt is heel krap. Negen op de tien ondernemingen geeft aan: ‘ik zoek mensen en ik vind ze niet’. Dus ja, het is ons probleem”, antwoordt Laureys.
  • “Het is misschien een taak van de overheid, maar de problemen zijn er wel voor de bedrijven. Dus hebben we beslist er iets aan te doen. We hebben de mosterd gehaald in Oostenrijk en Italië, waar de Talentcenters een succes zijn.”
  • Psychologieprofessor Wouter Duyck (UGent) beklemtoont in een toelichting dat het ook niet om een dwingend advies zal gaan. “We willen het aanbod van het onderwijs aanschouwelijk maken, zonder daarom te raken aan de keuzevrijheid van ouders en leerlingen. Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moeten studeren of welk beroep ze moeten kiezen, wel een menukaart op basis van wat men graag eet.”

Het doel: een win-win voor de maatschappij. De voordelen zijn er voor iedereen, zegt Laureys. “De kinderen zullen beter op hun plaats zitten en de ondernemingen zullen op lange termijn een grotere keuze aan talent hebben.”

(as)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.