Bedreigt voedseltekort Noord-Korea? Deskundigen voorspellen ergste hongersnood sinds 1990

Pyongyang heeft een grote politieke bijeenkomst gepland met de dringende taak de “verbetering van de landbouwsector”. Het is volgens deskundigen een teken van een toenemende voedselonzekerheid, nu het economische isolement van het land zich verdiept temidden van zijn streven naar kernwapens.

Het nieuws: Het officiële staatspersbureau van het Noord-Koreaanse regime meldde op maandag dat het Centraal Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij heeft besloten om eind deze maand een plenaire vergadering te organiseren.

  • Doel van de bijeenkomst is het herzien van de nationale landbouwstrategieën. Volgens het persbureau zouden de huidige strategieën niet meer toereikend zijn, waardoor de voedselzekerheid van het land ernstig wordt bedreigd.
  • Deskundigen zeggen dat het zelden voorkomt dat Noord-Korea een plenaire vergadering belegt voor één enkel onderwerp, in dit geval de landbouw. Het is volgens hen een teken van een toenemende voedselonzekerheid in het land.
  • Woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording, Koo Byoungsam, zei dat de regering in Seoul schat dat de Noord-Koreaanse voedselproductie – die al ontoereikend is – in 2022 met ongeveer 4 procent is gedaald, tot 4,5 miljoen ton. 

Oorlog, COVID-19 en tyfoons

Zwakke economie: Het uitbreken van de COVID-pandemie heeft de al zwakke economie van Noord-Korea nog verder beschadigd. Het land reageerde op het virus door zichzelf te isoleren en het binnenlandse verkeer sterk te beperken. Hierdoor werd de voedselonzekerheid nog groter. Het Kim-regime gebruikte daarnaast het leger om zijn grenzen met China – zijn belangrijkste bondgenoot en economische levensader – te sluiten, wat de economie verder ontwrichtte.

  • Opvallend: Pyongyang was er blijkbaar ook niet in geslaagd om voldoende papier en inkt uit China te importeren om zijn eigen geld te drukken, zeggen onderzoekers van 38 North. Het regime was daardoor gedwongen om geldcoupons uit te geven, wat de interne markt verstoorde.
  • Het land werd in 2020 ook getroffen door verwoestende tyfoons en overstromingen, die oogsten decimeerden.
  • De oorlog in Oekraïne heeft de situatie nog verder verergerd, doordat de wereldprijzen van voedsel, energie en kunstmest – waarvan de landbouwproductie van Noord-Korea sterk afhankelijk is – zijn gestegen.

Hongersnood: In een studie van 38 North zei analist Lucas Rengifo-Keller dat de voedselonzekerheid in Noord-Korea waarschijnlijk de ergste is sinds de hongersnood van 1990. Daarbij kwamen destijds tussen de 600.000 en één miljoen Koreanen om het leven, wat neerkomt op 3 tot 5 procent van de bevolking.

  • De chronische voedselonzekerheid in het land is volgens Rengifo-Keller het gevolg van tientallen jaren economisch wanbeheer van het zittende politieke regime.
    • “Bovendien heeft het willekeurig optreden van de staat tegen onafhankelijke ondernemers de stimulansen afgeremd en de economie beroofd van investeringen en groei”, aldus de onderzoeker.

(as)

Meer