Is er nu wel of geen veto van Les Engagés tegen Bart De Wever als premier?

Les Engagés, de Waalse centrumpartij, blijkt nu toch geen veto te stellen tegen Bart De Wever (N-VA) als premier. Tenminste, als we kopstuk Jean-Luc Crucke moeten geloven.

Opgemerkt: Dan toch geen veto tegenover Bart De Wever als premier?

  • Volgens Crucke “bestaat er voor mijn voorzitter geen veto tegen personen als premier”. Dat liet hij weten in De Zevende Dag.
  • “Maar Bart De Wever heeft in het verleden wel een aantal verklaringen gedaan die niet heel fijn waren voor de Walen. We gaan dat niet zomaar kunnen vergeten”, nuanceerde Crucke, die ondervoorzitter is van Les Engagés.
  • Dat lijkt een klein bochtje van de partij te zijn. Voorzitter Maxime Prévot zei eerder dat “om premier te zijn, moet je respect hebben voor alle mensen in het koninkrijk”. En “ik ben niet zeker of dat voor Bart De Wever het geval is voor het zuiden van het land”, zo uitte hij nog zijn twijfels.
  • “Dat soort publieke verklaringen helpen echt niet”, klonk het daarop bij De Wever. Intussen lijken de plooien tussen N-VA en Les Engagés op dat punt toch al gladgestreken.
  • Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet merken dat hij niet tegen De Wever als premier is. “Hij is de voorzitter van de grootste Vlaamse partij. Ik vind dus dat hij premier kan worden. Het is sowieso logisch dat de man die een regering vormt ook de leiding ervan neemt”, vertelde hij in een interview in De Morgen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.