Preformateur Bart De Wever begint donderdag aan de moeilijke dossiers pensioenen en gezondheidszorg

De federale regeringsvorming gaat verder. Preformateur Bart De Wever (N-VA) zet alvast de te volgen route uit voor de komende week, met een paar lastige dossiers.

Om te volgen: De onvermijdelijke hete hangijzers komen eraan.

  • De Wever kiest, net als bij de Vlaamse onderhandelingen, voor een paar infosessies om duidelijkheid te krijgen over wat er mogelijk is. De week begon met een gesprek bij de Nationale Bank van België voor een kijk op de financiën. Dinsdag werd er gesproken met de Belgische defensie en de nucleaire waakhond FANC.
    • Alle partijen die mee onderhandelen, zijn het eens over meer investeringen in defensie en het openhouden van de kerncentrales. De gesprekken leverden dus weinig vuurwerk op.
  • Er staat echter nog wel wat in de weg, als De Wever met zijn gesprekken een volgende fase in wil gaan. Vooruit wil dat er geïnvesteerd wordt in gezondheidszorg en weigert mee te gaan in de Arizona-coalitie als dat niet zwart op wit op papier komt te staan. Ook cd&v en Les Engagés willen niet zomaar besparen op gezondheidszorg.
  • Daarom wordt het uitkijken naar de conclusies die de verschillende partijleiders trekken uit het gesprek dat donderdag op de planning staat. Dan gaan de onderhandelaars op bezoek bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Ze krijgen daar een infosessie over de pensioenen en de gezondheidszorg.

Wordt De Wever volgende week formateur?

En daarna: Komt er volgende week woensdag een nieuwe stap?

  • Vanaf het weekend volgen er dan zogeheten bilaterale gesprekken, waarbij De Wever opnieuw afzonderlijk met de partijen in gesprek zal gaan. Het financiële plaatje ligt dan nogmaals op tafel, met de dringende vraag van Europa om het begrotingstekort in te perken. Uit die gesprekken zal moeten blijken hoe de andere partijen willen besparen.
  • Ondertussen hebben de federale overheidsdiensten van De Wever de vraag gekregen om zelf na te gaan waar er bespaard kan worden. De dienst Justitie liet daarbij van zich horen. “Voorzitters moeten nu al in moeilijke omstandigheden, met krappe budgetten, werken”, klonk het. Jusitie wil juist meer investeringen.
  • Volgende week dinsdag wordt dan alles bij elkaar gelegd. De Wever ontvangt dan alle andere onderhandelaars om voor het eerst inhoudelijk te bespreken wat er mogelijk is. Vooruit zal dan moeten aangeven of de partij klaar is voor de volgende fase.
  • Want de dag erna gaat De Wever met zijn verslag naar de koning. Als de vergadering tussen de partijen dinsdag goed verloopt, dan zal De Wever woensdag tot formateur benoemd worden. Zo niet, dan moet hij terug aan de slag als preformateur.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.