Formateur Bart De Wever (N-VA) onderneemt nog een laatste poging om Arizona niet te laten stranden. Volgens verschillende kranten legt hij nog een laatste tekst op tafel.
In het nieuws: Een laatste poging van De Wever om de gesprekken te redden ligt op tafel, anders is het over en uit.
- Er is voorlopig geen nieuwe vergadering gepland met de vijf partijen, zo vernamen HLN en VTM Nieuws. Bart De Wever heeft de onderhandelaars een laatste nota bezorgd. Die is “te nemen of te laten”, zo schrijft HLN.
- De vijf partijen N-VA, Vooruit, cd&v, Les Engagés en MR moeten aan De Wever laten weten wat ze daarvan denken. Als het antwoord van iedereen positief is, komen de partijen nog een keer samen. De Wever gaat sowieso donderdagavond naar de koning. De vraag is of hij dat doet met of zonder akkoord.
- Van de anderen komt er voorlopig weinig publieke commentaar. “Korte nachtjes, maar we doen door”, schreef Conner Rousseau op Instagram. In het kamp van de MR blijft het stil. Toch ligt daar de bal, bij voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR): “Zolang hij niet ja of nee zegt op dat voorstel, kunnen we niet verder”, zegt een N-VA-bron tegenover De Morgen.
- Als het nee wordt, komen er geen gesprekken meer en “gaat De Wever wellicht zijn ontslag aanbieden aan de koning”, vertellen N-VA-bronnen aan dezelfde krant.
De details: De Wever legt een ‘best and final offer’ op tafel met een aanpassing van de meerwaardebelasting.
- Bouchez struikelde de afgelopen week over een voorstel van De Wever: een meerwaardebelasting van 10 procent op aandelen. De socialisten hadden aan De Wever gevraagd om de verlaging van de roerende voorheffing uit de supernota te halen. Een meerwaardebelasting heeft anders weinig nut, vindt Vooruit. Daarop wilde Bouchez dan weer dat de meerwaardebelasting volledig geschrapt wordt als ook de roerende voorheffing niet verlaagd wordt.
- Bouchez zal toch licht moeten inbinden als hij mee wil doen. De meerwaardebelasting blijft in de nota staan, zij het in aangepaste vorm. Het Nieuwsblad weet dat De Wever hoopt om Bouchez over de streep te trekken door een extra vrijstelling binnen de meerwaardebelasting in zijn laatste aanbod te zetten.
- Daardoor gaan er wel inkomsten verloren, die dan weer gecompenseerd zouden worden door een uitbreiding van de effectentaks. Volgens Het Nieuwsblad zag Bouchez dat zitten, maar wilde hij dan weer iets anders in ruil. Zijn tegenvoorstel zou dan weer op een afwijzing van Rousseau en Vooruit zijn gebotst.
Zwartepiet toeschuiven
Om te volgen: Heeft het dan allemaal nog wel zin?
- In Het Nieuwsblad vat een onderhandelaar de situatie treffend samen: “Er is dus geen millimeter richting elkaar opgeschoven”. Bovendien is de meerwaardebelasting maar een symbooldossier: het draait meer om de verhoudingen tussen Vooruit en MR. De liberalen vinden dat de socialisten teveel vragen, terwijl Vooruit Bouchez als een dwarsligger ziet.
- N-VA ergert zich weer aan allebei. Cd&v en Les Engagés proberen de kerk in het midden te houden, en stellen zich op als verzoener tussen links en rechts. Als de besprekingen mislukken, is het vooral uitkijken naar wie zij de schuld zullen geven. Ligt de verantwoordelijkheid volgens de christendemocraten bij Vooruit, dan is het makkelijker voor Bouchez om te proberen om Open Vld in de onderhandelingen te betrekken. Krijgt Bouchez zelf massaal de zwartepiet toegeschoven, dan komen de socialisten haast ongeschonden uit de ruzie.
- Mogelijk bevinden Vooruit en MR zich al in het stadium van elkaar zwart te proberen maken. Als dat zo is, dan hebben bijkomende gesprekken geen enkele zin, redeneert Bart De Wever. Het enige wat hem dan nog rest, is donderdagavond aan de koning zeggen dat het hem niet meer lukt. Koning Filip zal dan allicht zijn vakantie in Frankrijk moeten staken om een nieuwe opdracht uit te delen.