Barcelona moet tegen de overlast van het toerisme worden beschermd. Dat heeft Ada Colau, de nieuwe burgemeester van de Catalaanse stad, gezegd. De toeristische sector van Barcelona vreest al geruime tijd dat de burgeractiviste Colau (41) met haar progressieve burgerpartij Barcelona en Comú aan de macht zou komen.
Colau werd immers bekend van de strijd tegen de huisuitzetting van inwoners die hun hypotheek niet meer zouden kunnen betalen en had al in de aanloop naar de verkiezingen duidelijk gemaakt dat ook aan het toerisme belangrijke beperkingen zouden worden opgelegd om de levenskwaliteit van de lokale bevolking te beschermen.
Barcelona heeft nood aan toerisme, dat immers verantwoordelijk is voor 14 procent van het bruto binnenlandse product van de stad. “Slechts een gedeelte van lokale bevolking strijkt echter de voordelen van de toeristische activiteiten op,” zegt Ada Colau. “Velen ervaren alleen last van de massale toestroom van bezoekers.”
“Het toeristische model van Barcelona is volledig stuurloos en de stad is alle controle kwijtgeraakt. Dat probleem sleept echter al vele jaren aan. Het gemeentebestuur had veel eerder moeten ingrijpen.” Colau had voor de verkiezingen al ontmoetingen met onder meer hoteliers en reisbureaus om oplossingen te zoeken.
Spreiding hotels
In eerste instantie heeft Colau beslist dat het stadsbestuur geen bouwvergunningen voor nieuwe hotels meer zal verstrekken. Een aantal eerdere vergunningen werden opnieuw ingetrokken. Colau zegt dat in de toekomst elk nieuw project afzonderlijk zal worden bekeken, waarbij de aandacht voor het collectieve belang volgens haar centraal zal staan.
Vooral door de massale verhuur van appartementen aan bezoekers, onder meer door initiatieven zoals Airbnb, werden de inwoners van Barcelona niet langer alleen op toeristische hotspots met de overlast van het toerisme geconfronteerd. Dat leidde vorige zomer in een aantal wijken al tot conflicten tussen buurtbewoners en luidruchtige huurders.
Maar de burgemeester wil nieuwe hotels ook beter over de verschillende stadsdelen verspreiden. In wijken zoals Ciutat Vella en Eixample wordt bijna elk verkocht pand tot een hotel omgebouwd. De druk van de hotels zou volgens Colau over de hele stad moeten worden verdeeld. Daarnaast wil de burgemeester ook dat de inkomsten uit de toeristenbelasting beter wordt gebruikt.
Die heffing leverde de regering van Catalonië vorig jaar 21 miljoen euro op. Daarvan werd uiteindelijk slechts 7 procent aan Barcelona doorgestort. Het grootste gedeelte van die inkomsten worden gebruikt voor toeristische promotie, maar Colau wil de belasting gebruiken om de overlast voor de bewoners te verminderen.