De coronacrisis heeft een impact op de investeringshonger van de bedrijven. Uit een studie van de Europese investeringsbank (EIB) blijkt dat 46 procent van de Belgische bedrijven het komende jaar minder gaat investeren. Volgens Kris Peeters, vicevoorzitter van de EIB, speelt de bankentaks daarbij een belangrijke rol.
Waarom is dit belangrijk?
Uit de studie van de Europese Investeringsbank (EIB) blijkt dat de Belgische kmo’s pessimistischer zijn over de toekomst dan hun collega’s in de rest van Europa. Volgens Kris Peeters, vicevoorzitter van de EIB, is het aan de Belgische overheden om de investeringshonger bij de kmo’s aan te wakkeren. Hij is ervan overtuigd dat de bankentaks een rem zet op de investeringen in ons land. Belgische banken willen daardoor geen kredieten aangaan bij de EIB. Die kredieten kunnen immers gebruikt worden om de kmo’s financieel te ondersteunen.
De investeringsonzekerheid in ons land ligt hoger dan het Europees gemiddelde. Terwijl in ons land 46 procent van de banken aangeeft minder of niet te zullen investeren in het komende jaar, ligt dat percentage op Europees vlak op 35 procent.
Pessimistische Belgische ondernemingen
‘De Belgische ondernemers zijn iets pessimistischer dan hun collega’s in de andere Europese landen’, zegt Peeters in een interview met Kanaal Z. Hij roept de Belgische regeringen op om de ondernemers te laten investeren. ‘Ze moeten ervoor zorgen dat de bedrijven de investeringen kunnen doen die al voor de start van de coronacrisis gepland waren’, gaat hij verder.
Peeters benadrukt dat Belgische banken tegen gunstige voorwaarden kredieten kunnen krijgen bij de EIB om die vervolgens uit te lenen aan kmo’s. In ons land worden die leningen weliswaar onderworpen aan een bankentaks. Dat is een belasting die in de andere Europese landen niet van toepassing is.
Bankentaks maakt lenen oninteressant
‘Door die bankentaks zijn de banken niet geïnteresseerd om te lenen bij de EIB. Daardoor kunnen ze de kleine en middelgrote ondernemingen niet voorzien van extra financiële middelen’, verduidelijkt Peeters. ‘We hebben daarover al met de federale minister van Financiën Vincent Van Peteghem gesproken. We hebben hem gevraagd om dit probleem op te lossen.’ Volgens Peeters maken andere landen, zoals Nederland en Duitsland, wel degelijk gebruik van die leningen.
Sinds de invoering van de bankentaks in 2016 werd er in ons land geen enkele lening meer afgesloten bij de EIB. Die taks werd toen in het leven geroepen als een tegenprestatie voor de staatssteun die veel instellingen ontvingen tijdens de financiële crisis.
(am)
Lees ook: