Een Britse exit uit de Europese Unie zonder akkoord is ‘een van de vele mogelijkheden waarop Britse banken zich moeten voorbereiden’. Daarvoor waarschuwde de Bank of England woensdag in een persbericht, aangezien het VK en de EU zich verder vastrijden in een moeras van dovemansgesprekken over een post-brexit vrijhandelsakkoord.
De Britse centrale bank komt naar buiten met de verklaring nadat Sky News meldde dat de voorzitter van de Bank of England gisteren verschillende bestuurders contacteerde om hen te vragen zich voor te bereiden op een ‘no deal’.
‘De gouverneur vergadert zeer regelmatig met de hoofden van Britse banken’, reageerde de Bank of England nuchter.
Pessimisme alom
De onderhandelingen tussen Londen en Brussel zijn dinsdag hervat, met weinig hoop op een doorbraak. De kloof tussen beide partijen blijft groot op verschillende thema’s, en de deadline van eind december komt stilaan dichterbij.
Dan eindigt namelijk de fameuze overgangsperiode, want hoewel de Britten formeel de EU verlieten eind januari, blijven ze nog tot eind 2020 in de douane-unie. De bedoeling van die regeling was om tegen dan een akkoord te hebben over de toekomstige handelsrelatie tussen de voormalige partners, maar de kans daarop wordt dus elke dag kleiner.
Een exit zonder deal wordt door het bedrijfsleven vaak gezien als een nachtmerriescenario voor de Britse economie.
Hindernissen
De grote struikelblokken van de overeenkomst zijn:
- De structuur van de overeenkomst, Europa wil één allesomvattende deal, het VK wil meerdere kleine verdragen.
- Voorwaarden voor eerlijke concurrentie inzake ecologische, sociale en fiscale normen.
- Het toegangsrecht van Europese vissers tot de Britse wateren.
De tijd dring, want de balans van de besprekingen wordt al in juni opgemaakt. Dan is er een cruciale top tussen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de Britse premier Boris Johnson.
Londen heeft al verschillende keren laten weten dat het de besprekingen niet zal voortzetten als er tegen dan nog geen noemenswaardige vooruitgang gemaakt is. Maar dat was voor de schok veroorzaakt door de coronapandemie, die het oude continent in een historische recessie stortte.