Het grootste gevaar voor de bankenwereld komt niet van fintech-startups, maar wel van grote technologiegroepen zoals Amazon en Apple. Dat zegt Ralph Hamers, topman van het Nederlandse financiële concern ING Groep, in een interview met het Financieele Dagblad gezegd.
Hamers wijst erop dat de fintech-startups slechts over beperkte middelen beschikken. Meestal zijn ze dan ook niet in staat massale projecten op te zetten die de traditionele bank zouden kunnen bedreigen. Grote technologiegroepen zoals Amazon of Apple worden echter niet met die belemmeringen geconfronteerd. Hamers waarschuwt bovendien voor initiatieven op de Aziatische markt. “Geen enkele fintech-onderneming heeft zich als een echte bedreiging voor de bankensector kunnen opwerpen,” betoogt Ralph Hamers. “Grote technologiebedrijven zoals Amazon of Apple hebben echter wel de materiële mogelijkheden om snel een wereldwijd financieel platform te creëren.” Hij betoogt daarbij dat groepen zoals Google en Apple zich op de markt relatief terughoudend opstellen, maar vooral Amazon toont volgens Hamers een grote honger naar nieuwe diensten. Hij wijst echter ook naar Chinese platformen zoals Alibaba en Tencent, die gigantische reserves hebben en nu al alle bankdiensten kunnen aanbieden.
Samenwerking
Ralph Hamers zegt inmiddels graag samen te werken met fintech-bedrijven. Een dergelijke collaboratie kan immers beide partijen belangrijke voordelen opleveren. Fintech met goede financiële ideeën kan immers dankzij de slagkracht van een bankpartner projecten gemakkelijker op een brede schaal lanceren en tot een succes uitbouwen. Door de intrede van fintechs kunnen de bestaande infrastructuren van de traditionele banken bovendien een innoverende werking meekrijgen. Vaak kunnen die operaties worden opgezet tegen een fractie van de kosten die zouden moeten worden gemaakt indien de banken deze ontwikkelingen zelf zouden moeten dragen. Hamers merkt op dat de banken een aantal diensten op platformen zoals Amazon of Google zouden kunnen aanbieden, maar de ontwikkeling van een eigen online open platform zou volgens de Nederlandse bankier mogelijk de beste strategische keuze kunnen zijn. Daarbij zouden ook andere bedrijven de mogelijkheid kunnen krijgen hun diensten op het platform van de bank aan te bieden. Het ultieme streven daarbij is de uitbouw van een open platform dat wereldwijd functioneert. Mogelijk zal volgens Hamers een dergelijk project tegen het begin van het volgende decennium kunnen worden gecreëerd. (mah)