Banken en Proximus werken aan mobiele identificatie

De banken Belfius, KBC Groep, BNP Paribas Fortis en ING Groep werken samen met telecomoperator Proximus aan een technologie die het mogelijk maakt om de smartphone als een elektronische identiteitskaart te gebruiken.

Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Met de applicatie zou het mogelijk worden op de mobiele telefoon beroep te doen voor toepassingen die nu nog een identiteitsbewijs en een kaartlezer met bijhorende software vereisen. Tegen het einde van dit jaar zou een eerste proefproject kunnen worden opgezet. De initiatiefnemers zouden over het project ook al herhaaldelijk hebben overlegd met het kabinet van Alexander De Croo, federaal minister voor de digitale agenda. Het initiatief is afkomstig van de vennootschap Belgian Mobile Wallet, die drie jaar geleden de mobiele portefeuille Sixdots lanceerde. Proximus heeft een participatie van 20 procent in de vennootschap. Het resterende belang is verdeeld over de vier Belgische grootbanken.

Scandinavië

Het is volgens de initiatiefnemers perfect mogelijk om in de smartphone een elektronische identiteitskaart in te bouwen. Daarbij wordt opgemerkt dat het systeem in een aantal andere landen al langer in gebruik is genomen. Onder meer wordt in Zweden en Noorwegen massaal beroep gedaan op elektronische identificatie voor contacten met de banken, bedrijven en de overheid. Het kabinet van minister De Croo zegt positief te staan tegenover het initiatief. Opgemerkt wordt dat mobiele identificatie voor veel burgers en consumenten een eenvoudige oplossing is om zich aan te melden. Ook wordt erop gewezen dat het systeem de drempel voor de mobiele toegang tot de overheid verlaagt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20