Bank of England (BoE) ziet het licht; Lagarde (ECB) nog niet

Bank of England (BoE) ziet het licht; Lagarde (ECB) nog niet
Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

De Bank of England (BoE) heeft voormalig FED-voorzitter Ben Bernanke gevraagd haar “gebroken model om de inflatie te voorspellen” te helpen repareren.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens de BoE is het model dat door centrale banken wordt gehanteerd om de inflatie te voorspellen en "dat 30 jaar geleden werd ontwikkeld, niet langer bestand tegen de nieuwe schokken van de economie". Christine Lagarde (ECB) zet ondertussen als enige haar strijd tegen de inflatie verder. Dat alles gebaseerd op een model dat al tien jaar lang foute voorspellingen geeft.

In het nieuws. Ben Bernanke, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, gaat een onafhankelijk onderzoek leiden naar de fouten die de Bank of England (BoE) heeft gemaakt bij het voorspellen van de Britse inflatie.

  • De aankondiging volgt op een reeks verkeerde schattingen van de Britse centrale bank over de stijgende kosten van levensonderhoud. Een jaar geleden dacht de BoE nog dat de inflatie in het VK nu onder de 2 procent zou zitten. Maar in juli piekte die juist op 10,1 procent.
  • Bernanke is een oud-professor economie aan de Princeton University. Hij was van 2006 tot 2014 de baas van de Amerikaanse centrale bank. Hij leidde de Fed tijdens de financiële crisis van 2008 en hielp de Amerikaanse economie te stabiliseren. Dat deed hij door de rente te verlagen en obligaties op te kopen.

“ Waanzin is altijd hetzelfde blijven doen en toch een ander resultaat verwachten” ( Einstein)

In de marge. ECB-baas Christine Lagarde zet ondertussen als enige haar strijd tegen de inflatie verder. Dat alles gebaseerd op een model dat al tien jaar lang foute voorspellingen geeft.

  • In een interview met Le Figaro zegt Lagarde maandag dat de kans bestaat dat de rente verder zal stijgen. “We zullen enkel weten wanneer we dit doel – een inflatiedoelstelling van 2 procent op middellange termijn – hebben bereikt door naar de economische en financiële gegevens te kijken.”
  • Afhankelijk van die data zou de ECB de rente in september kunnen verhogen, of zou een pauze kunnen worden ingelast.

De details. Volgens diezelfde Europese Centrale Bank (ECB) bereiken kredietaanvragen van bedrijven hun laagste niveau in 20 jaar.

  • Banken lenen steeds minder makkelijk geld uit (-42 procent in het tweede kwartaal van 2023). Als ze dat wel doen, dan tegen steeds hogere rentetarieven. Veel bedrijven hebben geen toegang meer tot krediet, of een zo dure toegang dat die ontmoedigend werkt. De situatie is vergelijkbaar voor hypotheekleningen (-47 procent) en consumentenkrediet (-12 procent).

“ECB gelooft haar eigen voorspellingen niet meer”

Conclusie. Het is opvallend dat centrale banken nooit een extern onderzoek hebben laten doen naar de efficiëntie van hun voorspellingen. Het model van de ECB zit er al 10 jaar compleet naast met zijn voorspellingen.

  • Maar de ECB blijft vasthouden aan haar voorspellingsmodel om te kijken of ze op koers ligt voor de inflatiedoelstelling van 2 procent. Het model is bevooroordeeld in het voordeel van de inflatiedoelstelling. Het vertelt de ECB niet wat ze moet weten, maar wat ze wil horen. Omdat dit model erop gericht is om de doelstelling te voorspellen, wordt de kans op beleidsfouten steeds groter.
  • Het wordt tijd dat de ECB eenzelfde boetekleed aantrekt als de Bank of England en realistischer kijkt naar de inflatievoorspellingen. Eerder dan blind te varen op haar verouderd en bevooroordeeld model.
  • “Het probleem is dat de ECB, omdat ze er met hun ramingen zo vaak naast zitten, hun eigen voorspellingen niet meer geloven”, zei Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING Duitsland, daarover al in mei op Business AM radio.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.