De Solana-blockchain zou het “Visa van het ecosysteem voor digitale activa” kunnen worden. De reden? Solana Labs, het bedrijf achter het netwerk, richt zich op schaalbaarheid, lage transactiekosten en gebruiksvriendelijkheid. Dat schreef de Amerikaanse grootbank Bank of America aan haar klanten in een recente onderzoeksnotitie. “Dat is misschien wel de hoogste lof die een grootbank een bedrijf in de crypto-industrie kan toedichten”, meent cryptonieuwssite Decrypt.
Die positieve woorden over het naar marktwaarde vijfde grootste cryptonetwerk werden geschreven door Bank of America’s cryptostrateeg Alkesh Shah, in een dinsdag gepubliceerde notitie. Hij verwees naar de meer dan 400 gedecentraliseerde applicaties op het Solana-netwerk, die vanalles hosten: van gedecentraliseerde cryptobeurzen tot NFT-marktplaatsen.
Solana heeft een sterke adoptie ervaren sinds de lancering van het netwerk in 2020. Zo heeft het meer dan 50 miljard transacties afgewikkeld (Visa, de wereldwijde betalingskolos, verwerkte 164,7 miljard transacties in het jaar eindigend op 30 september), is het gebruikt om meer dan 5,7 miljoen NFT’s op te slaan, en heeft het meer dan 11 miljard dollar in totale waarde vergrendeld, schreef Shah. “Solana is geoptimaliseerd voor use cases van consumenten, zoals microbetalingen en gaming”, aldus nog de bank.
Niet allemaal positief
Het is evenwel niet allemaal positief: “Solana geeft prioriteit aan schaalbaarheid. Maar een relatief minder gedecentraliseerde en veilige blockchain moet ook compromissen sluiten, geïllustreerd door de verschillende netwerkprestatieproblemen sinds de start”, aldus Shah. “Ethereum geeft prioriteit aan decentralisatie en veiligheid, maar ten koste van schaalbaarheid, wat heeft geleid tot periodes van netwerkcongestie en transactiekosten die af en toe groter zijn dan de waarde van de transactie die wordt verzonden.”
Bank of America zei dat Solana en andere blockchains na verloop van tijd marktaandeel kunnen afsnoepen van Ethereum, ’s werelds op een na grootste cryptonetwerk naar marktwaarde. Blockchains zullen zich onderscheiden op het vlak van gebruikersadoptie en interesse van ontwikkelaars, luidt het.
Avalanche
Shah noemde ook het cryptoplatform Avalanche als uitdager. Zijn argumentatie was dat de “pogingen van (die laatste) om een middenweg te vinden” tussen veiligheid op Ethereum-niveau en snelheid op Solana-niveau het de beste blockchain zou kunnen betekenen voor gedecentraliseerde financiën en ondernemingen.
Desalniettemin was Shah voorzichtig om op te merken dat er niet één blockchain hoeft te zijn (buiten Bitcoin) om ze allemaal te overheersen; elke kan het beste werken voor verschillende gebruikssituaties. En ook Ethereum schreef hij nog niet af: zo zijn voor Ethereum 2.0 (het geüpgraded netwerk) de verwachtingen hooggespannen.
(jvdh)