Bagage inchecken op JFK in New York? Denk tweemaal na…

Op de John F. Kennedy International Airport in New York worden dagelijks 200 passagiers bestolen. Cash, juwelen, elektronica en andere waardevolle zaken verdwijnen daarbij gewoon uit ingecheckte bagage. Zowel bagagedragers, als veiligheidsagenten en mensen die om en bij de landingsbaan actief zijn zitten in de combine, aldus de Amerikaanse nieuwsdienst CBS.

Wanneer de bagage nog in de buik van het vliegtuig zit, slaan de dieven hun slag.  Ze zijn uiterst succesvol omdat ze dure bagage op voorhand kunnen identificeren aan de hand van bagagelijsten. Ook de herkomst van de bagage wordt gecheckt, zodat dure koffers uit dure bestemmingen voorrang krijgen bij het plunderen.

Alles gebeurt op de tarmac, aldus een detective die door eigenaars van gestolen spullen werd ingehuurd. Net dat én de omvang van de operatie maken het moeilijk om de daders te pakken.

De luchtvaartmaatschappijen doen er het zwijgen toe omdat het slechte reclame is, terwijl de meeste reizigers geen idee hebben van wat zich werkelijk op JFK afspeelt. Detectives hebben de Federal Aviation Administration ondertussen gevraagd camera’s in de buik van hun toestellen te plaatsen.