Aziatische markten nemen duik terwijl Amerikaanse obligatierente stijgt door angst voor inflatie


Key takeaways

  • De marktverwachtingen van meer overheidsleningen en hogere inflatie leidden tot een stijging van de obligatierente.
  • De stijging van de obligatierente creëerde onzekerheid bij beleggers in de aanloop naar cruciale inflatiecijfers, wat leidde tot aanzienlijke dalingen op de Aziatische markten.
  • Stijgende risicovrije rentes kunnen een belemmering vormen voor de waardering van aandelen, wat duidt op een mogelijke krachtmeting tussen aandelen en obligaties.

De Aziatische markten daalden woensdag flink toen de Amerikaanse obligatierente omhoogschoot, wat voor onzekerheid zorgde bij beleggers in de aanloop naar cruciale inflatiecijfers. De stijging van de obligatierente volgde op een sterke prestatie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de yen, die het hoogste punt in drie maanden bereikte.

Deze recente stijging van de rente kan worden toegeschreven aan de marktverwachtingen dat het beleid van president Trump zal leiden tot meer overheidsleningen en hogere inflatie. Terwijl dezelfde verwachtingen eerder Amerikaanse aandelen naar recordhoogtes stuwden, stokte de rally toen de obligatierente steeg. Analisten suggereren een potentiële strijd tussen aandelen en obligaties, waarbij een stijgende risicovrije rente de waarderingen van aandelen zou kunnen belemmeren.

Wereldwijde markten reageren

Bitcoin, die onlangs een recordhoogte bereikte in de buurt van 90.000 dollar (84.600 euro), zag een kleine pauze in de stijging en handelde rond 87.295 dollar (82.078,30 euro), omdat beleggers anticiperen op een mogelijk gunstiger regelgevingsklimaat onder de Trump-administratie. De cryptomunt kende woensdagmorgen een kleine heropleving naar 87.700 dollar (82.660 euro). De grondstoffenmarkten verzwakten echter over het algemeen door zorgen over de economische vooruitzichten van China, vooral gezien de dreiging van Amerikaanse handelstarieven.

De Hang Seng Index in Hongkong daalde met meer dan 1 procent, waarbij Chinese vastgoedaandelen een scherpere daling van 2,5 procent lieten zien. De Japanse en Zuid-Koreaanse aandelenmarkten lieten ook aanzienlijke dalingen zien, terwijl de Australische benchmarkindex daalde onder het gewicht van grondstoffenaandelen. Amerikaanse futures wezen op een verdere lichte daling, een afspiegeling van de daling van de voorgaande nacht.

Economische indicatoren

Het rendement op tweejaars Treasuries bereikte het hoogste punt sinds eind juli en schommelde rond de 4,35 procent, waarbij analisten wezen op potentiële weerstandsniveaus die toekomstige marktbewegingen zouden kunnen beïnvloeden. De Amerikaanse dollar verstevigde ten opzichte van de yen en bereikte een niveau in de buurt van 155 yen per dollar, wat leidde tot speculaties over mogelijke interventie door Japanse autoriteiten.

De euro verzwakte ten opzichte van de dollar en naderde een laagste punt in een jaar, toen de zorgen toenamen over de impact van de tarieven van Trump op Europa en China. De People’s Bank of China nam stappen om de yuan te stabiliseren nadat deze een dieptepunt van drie maanden had bereikt ten opzichte van de dollar, waarmee ze hun bezorgdheid uitten over de recente daling van de yuan.

Grondstoffen en valuta

De koperprijzen daalden door een sterkere dollar en een matige vraag vanuit China, terwijl de olieprijzen in de buurt bleven van hun laagste niveaus deze maand na een verlaging van de voorspelling voor de wereldwijde groei van de vraag naar olie door de OPEC. Goud probeerde te herstellen na een recente inzinking en steeg licht tot rond 2.604 dollar (2.448,76 euro) per ounce.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.