Autoverzekering fors duurder afhankelijk van waar je woont

Niet alleen je rijgedrag en leeftijd spelen een rol wanneer een verzekeringsmaatschappij berekent hoeveel je jaarlijks voor je autoverzekering moet betalen. Ook de verkeersdrukte en de criminaliteit in de gemeente waar je woont zijn belangrijk. Zo kost een autoverzekering in Antwerpen veel meer dan in de andere provinciehoofdsteden.

Op verzoek van de kranten van Het Mediahuis vergeleek de studiedienst van Spaargids.be de offertes van zes verzekeraars voor de omniumverzekering van een Peugeot 308 voor een bestuurder van 35 jaar, zonder schadeverleden. Op het vlak van de tarieven waren er enorme regionale verschillen. Met een tarief van 1.169 euro betalen inwoners van Antwerpen veruit de duurste autopremie. Bruggelingen met hetzelfde profiel betalen maar liefst 190 euro minder. Dat is 19,4 procent. Ook in andere Vlaamse provinciehoofdsteden betaal je minder voor een autoverzekering dan in Antwerpen. Ook zit er niet veel logica in de verschillen tussen de steden. Zo betaal je in Hasselt voor dezelfde autoverzekering veel meer dan in Leuven of Brugge. Nochtans tellen die laatste steden meer inwoners. In eerder landelijke gemeenten liggen de premies nog lager. Zo betaal je als inwoner van Zwijndrecht amper 970 euro voor hetzelfde pakket. Dat is een verschil van 199 euro of 20,5 procent met het nabijgelegen Antwerpen. De verzekeringsfederatie Assuralia geeft toe dat maatschappijen hun autopremies aanpassen naargelang het risicoprofiel van een gemeente op het vlak van verkeersdrukte en criminaliteit. Volgens Assuralia is dat “logisch”.

Hyperlokale verschillen

Voor hun risicoanalyses hanteren verzekeraars eigen statistieken en gegevens over het aantal schadedossiers in een gemeente naast de criminaliteitscijfers van de politie. Sommige maatschappijen zouden zelfs onderscheid maken tussen verschillende wijken in eenzelfde stad. Bovendien bestaan er grote verschillen tussen gelijkaardige gemeenten. Zo betaal je in het Limburgse Runkelen een premie van 1.016 euro, terwijl dezelfde formule je in het nabijgelegen Grazen in Vlaams-Brabant amper 948 euro kost. Dat is een verschil van 68 euro of 7,1 procent.

Welke verzekeraar is het voordeligst voor jou?

Moeten we ons zomaar neerleggen bij dit onrecht? Natuurlijk niet! Op Spaargids.be kan je de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken, niet alleen qua premies maar ook de dekkingsgraad en de franchise. Als je na een vergelijking kiest om van verzekeraar te veranderen, moet je wel wachten tot de jaarlijkse vervaldatum verstreken is. Je moet je opzegging per aangetekende brief versturen en de verzekeringsmaatschappij moet die ten laatste drie maanden voor de vervaldatum ontvangen hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20