Autosector verwerkt recordvolume aan lithiumcarbonaat; Tesla veruit grootste afnemer

De nieuwe vloot elektrische wagens die tijdens het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd in het autoverkeer werden gebracht, veroorzaakte de ontginning van meer dan 77.000 ton lithiumcarbonaat. Dat zegt een studie van consulent Adamas Intelligence, die daarbij gewag maakt van een nieuw record.

Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar kende het volume gebruikt lithiumcarbonaat volgens Adamas een toename van 70 procent. De Amerikaanse autobouwer Tesla kon aan de grootste ontginning worden gelinkt.

Azië

De grootste activiteit werd tijdens het derde kwartaal van dit jaar opgetekend in de regio Asia-Pacific. Daar liet het gebruik van lithiumcarbonaat voor de batterijen van elektrische en hybride wagens een niveau van 49.000 ton optekenen.

Dit vertegenwoordigde een stijging met 100 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van elektrische en hybride wagens nam tussen begin juli en eind september in deze regio met 91 procent toe.

In Europa was er daarentegen slechts sprake van 16.600 lithiumcarbonaat. Dat weerspiegelde een stijging met 18 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. De verkoop van elektrische en hybride wagens kende op de Europese markt daarbij amper een groei met 4 procent.

Op de Amerikaanse markten was er sprake van een toename met 70 procent tot 11.300 ton lithiumcarbonaat. De verkoop van elektrische en hybride wagens liet in dit gebied een stijging met 42 procent noteren.

Model Y

Het autoverkeer in China was ook tijdens het derde kwartaal van dit jaar de grootste verbruiker van lithiumcarbonaat. Adamas wijst er immers op dat 58 procent van de totale gebruikte voorraden door Chinese autofabrikanten zijn afgenomen.

De Verenigde Staten staan met een aandeel van 13 procent op de tweede plaats, gevolgd door Duitsland met 6 procent. Samen vertegenwoordigen deze drie landen 77 procent van de wereldwijde markt, tegenover een niveau van 71 procent dezelfde periode vorig jaar.

Adames berekende verder nog dat binnen de wereldwijde autovloot het Model Y van Tesla de grootste consument van de lithiumproductie was. Dat type alleen eiste immers 10 procent van de wereldwijde productie op.

Het Model 3 van dezelfde autobouwer had een aandeel van meer dan 5 procent. Tesla is daarmee binnen de autosector met voorsprong de grootste verbruiker van lithiumcarbonaat. Volgens het rapport zijn er op dit ogenblik wereldwijd 537 elektrische en hybride automodellen, in een totaal van 749 varianten, beschikbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20