Autodeur weet hoe ver ze open kan zonder andere wagen te beschadigen

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover ontwikkelt een systeem dat het risico op deuken in de deuren en flanken van de auto moet verminderen. Dat blijkt uit een patent dat de Britse autobouwer recent heeft aangevraagd.

De technologie zou bij de detectie van een obstakel ervoor zorgen dat de deur slechts in beperkte mate geopend zou kunnen worden. De technologie moet echter ook vermijden dat voorbijrijdende fietsers het gevaar lopen geraakt te worden door autodeuren die plots worden geopend. Daarbij wordt opgemerkt dat in Groot-Brittannië jaarlijks ongeveer zeshonderd fietsers worden gewond bij aanrijdingen met geopende portieren.

Schade

De flanken van vele auto’s worden beschadigd omdat andere bestuurders op parkeerplaatsen hun deuren te ver openen. Dankzij de nieuwe technologie van Jaguar Land Rover kan echter met sensoren worden gemeten hoever de auto verwijderd is van andere wagens, verlichtingspalen, muren of andere obstakels. Indien een risico op beschadiging wordt opgemeten, zal de technologie de autobestuurder waarschuwen. De technologie zou ook gecombineerd kunnen worden met een ander systeem, waardoor voetgangers zouden worden verwittigd wanneer in hun buurt een autodeur op het punt staat geopend te worden. screenshot-2016-12-12-05-34-59 Woordvoerders van de Britse Royal Automobile Club (RAC) werpen op dat dergelijke technologieën een belangrijke meerwaarde kunnen bewijzen. Ongeveer twee of drie autobestuurders zou immers gewag maken van beschadigingen tijdens het parkeren. Dat zou een jaarlijkse kost van 1,4 miljard pond veroorzaken. Eerder was ook al bekend gemaakt dat Jaguar Land Rover werkt aan de ontwikkeling van een technologie op basis van gezichtsherkenning en lichaamsbeweging om de eigenaar van een auto te identificeren. Op die manier zouden automatisch deuren kunnen worden ontgrendeld en geopend. Door de technologie zouden chauffeurs niet langer naar hun sleutels hoeven te zoeken. (mah)  

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20