Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 25 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Autobus niet langer welkom in Parijs

Logo Business AM
Economie

03/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Parijs wil voortaan toeristenbussen uit zijn stadscentrum weren. Bezoekers moeten de Franse hoofdstad zoveel mogelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer verkennen. Op die manier kan het stadsbestuur een antwoord bieden aan de klachten van de lokale bevolking over de overlast van het massatoerisme. Dat heeft Emmanuel Gregoir, onderburgemeester van de Franse metropool, gezegd.

Gregoire erkent dat de situatie in Parijs weliswaar niet zo slecht is als in steden zoals Venetië of Barcelona, die door toeristen worden overspoeld, maar toch maken de Parijzenaars zich volgens hem toenemend zorgen over de toestroom van toeristenbussen.

Chaos

“Toeristenbussen creëren in het centrum van Parijs een totale chaos,” betoogt Gregoire. “Dat kunnen wij niet langer tolereren. De bussen moeten dan ook uit het centrum van de stad worden verbannen.”

Parijs moet elke dag een gigantische vloot van bussen verwerken. Internationale touringcars brengen immers massaal budgetreizigers uit heel Europa naar de Franse hoofdstad. Tegelijkertijd zijn er tientallen bussen die in Parijs rondritten aanbieden. Die trafieken dragen in belangrijke mate bij tot de congestieproblemen in de Franse hoofdstad. Bovendien hebben zij ook een belangrijk aandeel in de pollutie.

Onderburgemeester Gregoire benadrukt dat de stad rekent op een nieuwe wetgeving om het busverkeer te kunnen beperken. Parijs zal volgens hem parkeerplaatsen in de rand van zijn grondgebied aanleggen. Daardoor zullen de bussen niet langer meer tot het stadscentrum moeten doorrijden.

Frankrijk werkt aan een nieuwe mobiliteitswetgeving. Die moet de lokale autoriteiten meer bevoegdheid geven over de organisatie van het plaatselijke verkeer. Bovendien zou dat ook een wettelijk kader voor de introductie van nieuwe vervoersmiddelen, zoals huurfietsen en elektrische scooters, moeten creëren.

Records

“Toeristen kunnen op milieuvriendelijke mobiliteitsopties of het openbaar vervoer overschakelen,” zegt Gregoire. “Andere bevolkingsgroepen zijn die overstap al volop aan het maken. Dat voorbeeld moeten ook de toeristen volgen. We hebben absoluut verandering nodig.”

De onderburgemeester wijst er daarbij op dat ook de toeristische sector van de stad zich aan die nieuwe vereisten moet aanpassen. Onder meer moeten de aanbieders van rondleidingen volgens hem fietstochten of wandeltrajecten met begeleidende auditieve gidsen op de markt brengen.

Parijs is wereldwijd een van de belangrijkste toeristische bestemmingen. De stad en de omliggende regio Ile-de-France ontving vorig jaar een recordaantal van 50 miljoen bezoekers. Tegenover het jaar voordien was er toename met 2 miljoen toeristen, ondanks de negatieve reclame door de gewelddadige protestacties van de Gilets Jaunes, die in november van start gingen.

Geen enkel land in de wereld moet meer toeristen verwerken dan Frankrijk. Het land telde vorig jaar recordaantal van 86,9 miljoen toeristen. Dat betekende een stijging met 2,5 miljoen bezoekers tegenover het jaar voordien.

 


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  32.135.733
 • Aantal
  doden
  981.743
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  108.768
 • Aantal
  doden
  9.965
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks