Australische autoriteiten sluiten 95 bedrijven in strijd tegen oplichting met cryptomunten

Australische autoriteiten sluiten 95 bedrijven in strijd tegen oplichting met cryptomunten
Silas Stein/picture alliance via Getty Images

Key takeaways

  • ASIC heeft 95 bedrijven gesloten die betrokken waren bij zwendel met investeringen in cryptomunten en romantiek.
  • De rechtbank vond bewijs van “varkensslachting”-constructies, waarbij slachtoffers werden gemanipuleerd om te investeren in verzonnen platforms door middel van valse romantische relaties.
  • Er zijn bijna 1.500 claims ingediend met gemelde verliezen van meer dan 32,22 miljoen euro.

Australische autoriteiten hebben resoluut actie ondernomen tegen een wijdvertakt netwerk van frauduleuze bedrijven die betrokken zijn bij zwendel met cryptomunt-investeringen en -romantiek. De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) kondigde de liquidatie van 95 bedrijven aan nadat de federale rechtbank hun activiteiten als onrechtvaardig en onbillijk had bestempeld. Veel van deze bedrijven waren geregistreerd met behulp van misleidende of bedrieglijke informatie, waardoor ernstige twijfels ontstonden over hun legitimiteit.

De beslissing van de rechtbank was gebaseerd op overweldigend bewijs dat de bedrijven in verband bracht met geraffineerde “varkensslachting”-constructies. Deze zwendelpraktijken omvatten het opbouwen van valse romantische relaties online om slachtoffers te manipuleren om te investeren in verzonnen cryptomunt platforms. Rechter Angus Stewart sprak een gebrek aan vertrouwen uit in het management en de activiteiten van deze bedrijven en benadrukte daarmee de ernst van de situatie.

Omvang van de zwendel

Uit een voorlopig onderzoek door aangestelde vereffenaars bleek dat slechts drie van de 95 bedrijven activa bezaten. De overige 92 werden aanbevolen voor onmiddellijke uitschrijving. Bijna 1.500 claims zijn ingediend door vermeende slachtoffers uit 14 landen, met gemelde verliezen van meer dan 32,22 miljoen euro.

De vicevoorzitter van ASIC, Sarah Court, benadrukte dat deze bedrijven opzettelijk waren opgezet om geloofwaardig over te komen, met als doel mensen te misleiden zodat ze hun geld zouden toevertrouwen. De zwendelplatforms bootsten legitieme beleggingswebsites na, waardoor hun ware bedoelingen verder werden verdoezeld en slachtoffers de indruk kregen dat hun geld veilig werd beheerd.

Doorlopende inspanningen tegen online fraude

Dit optreden maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van ASIC om online fraude te bestrijden. De commissie heeft actief oplichtingswebsites uitgeschakeld, met een gemiddelde van 130 verwijderingen per week. Dit initiatief heeft geresulteerd in de verwijdering van meer dan 10.000 kwaadaardige websites, waaronder nepbeleggingsplatforms en phishing-zwendel.

Verder heeft de ASIC actie ondernomen tegen exploitanten van cryptomeldautomaten die zich niet aan de anti-witwasregelgeving hielden, om de bezorgdheid over verdachte activiteiten in verband met deze automaten weg te nemen. De Australische federale politie (AFP), het National Anti-Scam Centre (NASC) en Binance Australië hebben ook gewaarschuwd voor een geraffineerd fraudeschema met nepberichten die gebruikers misleiden om hun cryptomunt-tegoeden over te boeken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00