Australië heeft honderden militairen naar Sydney gestuurd om mee de lockdown af te dwingen. De coronamaatregelen, die sinds eind juli van kracht zijn in de miljoenenstad, werden woensdag met een maand verlengd.
De Australische regering zet de grove middelen in om de verlengde lockdown in Sydney in goede banen te leiden. Vanaf maandag zullen er patrouillerende soldaten, ongewapend welteverstaan, in het straatbeeld te zien zijn. Dit weekend volgen de militairen nog een aangepaste training.
De premier van New South Wales, Gladys Berejiklian, maakte eerder deze week bekend dat de lockdown vandaag niet kan worden opgeheven en dat in plaats daarvan de beperkingen in grootste stad van Australië minstens tot 28 augustus van kracht blijven. Eerdere lockdownmaatregelen bleken niet genoeg om de Delta-variant in te dammen.
New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, meldde woensdag 177 nieuwe bevestigde gevallen – het hoogste aantal besmettingen op één dag sinds maart 2020. De oorsprong van de huidige uitbraak in de stad zou terug te leiden zijn naar een ongevaccineerde limousinechauffeur die positief getest zou zijn.
Soldaten zullen zich bij de politie voegen in de corona-hotspots om ervoor te zorgen dat inwoners de coronamaatregelen naleven. Alleen voor essentiële lichaamsbeweging, boodschappen, zorgverlening en enkele andere redenen mogen de inwoners van Sydney hun huis verlaten. Er geldt ook een reisbeperking van 10 kilometer.
Arme wijken geviseerd
De beslissing om het leger in te zetten botst echter op flink wat kritiek. De burgerrechtenorganisatie Australian Lawyers Alliance noemde de zet een “verontrustend gebruik” van het leger in een liberale democratie.
De uitbraak in de stad treft vooral armere en etnisch diverse buitenwijken van de stad. Volgens critici hebben die gebieden in het verleden al veel te maken gehad met “gerichte” politiemaatregelen, laat staan militaire patrouilles. Ze wijzen erop dat de coronabeperkingen daar strenger zijn dan voor de rest van Sydney.
“Onze mensen behoren tot de armste bevolkingsgroepen, en ze voelen zich al geplaagd en gemarginaliseerd”, zei Steve Christou, een plaatselijke burgemeester, onlangs aan de Australische omroep SBS. “Ze kunnen het zich niet veroorloven de hypotheek, de huur, het eten of werk te betalen. Om nu het leger in te zetten om de straten af te sluiten, zal voor deze mensen een enorm probleem zijn.”
Fouten
Wat oorspronkelijk een korte, maar krachtige lockdown moest worden, mondt nu uit in een van de langste noodtoestanden van het land sinds het begin van de pandemie. Veel Australiërs wijzen met de vinger naar Berejiklian, de premier van New South Wales. Ze verwijten haar dat ze niet onmiddellijk Sydney heeft afgesloten toen het eerste coronageval werd ontdekt. Haar regering probeerde eerdere uitbraken de kop in te drukken met contact tracing, maar daarvoor verspreidde de meer besmettelijke Delta-variant zich te snel.
Bovendien is slechts 14 procent van de Australische bevolking volledig gevaccineerd. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er een tekort aan vaccins omdat de Australische premier Scott Morrison te weinig deals heeft gesloten. Het enige vaccin waar Australië wel een grote voorraad van heeft – dat van AstraZeneca – wordt door de regering alleen aanbevolen voor 60-plussers. De autoriteiten hebben beslist om het vaccin vrijdag opnieuw ter beschikking te stellen aan de volwassen bevolking van New South Wales, maar weinig inwoners zijn happig na de berichten over zeldzame gevallen van bloedklonters.
(lb)