Australische wijnindustrie gaat ten onder aan Chinese tarieven

Wijnproducenten in Australië zijn al maandenlang de politieke speelbal van de geopolitieke ruzie tussen hun overheid en China. Op woensdag moest een van de grootste wijnbrouwers in het land zelfs een verlies van 43 procent in omzet noteren. De sector is wanhopig op zoek naar nieuwe afzetmarkten

In november 2020 plakte de Chinese overheid plots absurde importtarieven op Australische wijn. Sommigen van die tarieven gingen van 107 procent tot maar liefst 212 procent en blijven tot op de dag van vandaag hoog staan. Het was een volledig nieuw hoogtepunt in de spanningen tussen beiden landen. Waarom werd de Australische economie precies het doelwit van de toorn van de Chinese overheid?

Volgens China was het al enige tijd zogenaamde ‘wijndumps’ in het land in de gaten aan het houden. De gedumpte wijnen zouden de lokale markt stevig onderbieden en vooral van Australische makelij zijn. Nonsens, vinden de Australiërs. Volgens hen kan China het niet verkroppen dat Australië in april 2020 een onderzoek in het Aziatische land wou lanceren naar de oorsprong van het coronavirus.

Nachtmerrie blijft aanhouden

De spanningen tussen Peking en Canberra waren eerder al desastreus voor de Australische export van steenkool, suiker, gerst en kreeften, maar de wijnindustrie blijkt het grootste slachtoffer te worden.

China is jaarlijks goed voor zo’n 39 procent van Australische afzetmarkt voor wijnen. Na de introductie van de tarieven zakte de wijnexport naar China vanuit Australië bijna naar nul. De totale waarde van geëxporteerde wijn naar China zakte in 2020 met 14 procent zonder het aandeel van Australië. Volgens schattingen zou er 654 miljoen euro minder aan wijn verkocht zijn aan China in 2020.

Het aandeel van China in de export van Australische wijn voor de tarieven. Bron: CNN.

De nachtmerrie voor de wijnproducenten blijft aanhouden. Treasury Wine Estates, een van de grootste Australische wijnproducenten, moest dit jaar al een omzetverlies van 43 procent aantekenen. In totaal zag het bedrijf tijdens de eerste maanden van dit jaar 77,8 miljoen euro minder omzet. Treasury Wine zag zich gedwongen om de productie van haar wijnen om te zetten naar merken van lagere kwaliteit en prioriteit om kosten te drukken.

Op zoek naar nieuwe markten

China blijft volhouden dat het simpelweg de import van goedkope wijnen wilt tegenhouden om haar eigen lokale markt te beschermen. Maar de Australische wijnbouwers zijn de politieke spelletjes al lang beu. Ook de export van vlees en hout naar China wordt nu bedreigd door hogere tarieven. Er is weinig hoop op een oplossing bij Australische zaakvoerders.

Sommigen van hen hebben het idee van een herstel van de export naar China dan ook opgegeven. De Australische wijnproducenten proberen hun dranken nu naar kleinere en obscure markten te krijgen zoals Kazakhstan en Uzbekistan. Een nieuw handelsakkoord met het post-brexit-Verenigd Koninkrijk met lagere tarieven kan ook misschien wat nodige verlichting brengen.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.