ASML, een Nederlandse producent van machines waarmee computerchips worden gemaakt, heeft gisteren een pandoering op de beurs gekregen nadat het kwartaalrapport een dag te vroeg uitlekte. Ook vandaag kleurt het Nederlandse techaandeel rood. Door het koersverlies is ASML niet langer het meest waardevolle techbedrijf van Europa.
Key Takeaways
- ASML moet zijn positie als meest waardevolle techbedrijf van Europa afstaan aan SAP.
- De beurswaarde van de Nederlandse onderneming is deze week al met zo’n 60 miljard afgenomen.
- De beurshuizen wijzigen intussen hun koersdoelen voor ASML.
In het nieuws: Het Duitse software bedrijf SAP is momenteel het meest waardevolle Europese techbedrijf. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. Daarmee stoot de onderneming ASML van de troon.
- De Nederlandse techreus is even uit de gratie van de aandeelhouders gevallen. Die vluchtten gisteren massaal naar de uitgang nadat het kwartaalrapport was uitgelekt. Die cijfers waren allesbehalve naar wens.
- Uit die resultaten blijkt onder meer dat het bedrijf het afgelopen kwartaal voor 2,6 miljard euro aan orders zag binnenlopen. Dat is de helft minder dan verwacht.
- Ook de prognoses vallen tegen. Voor 2025 rekent ASML op een omzet tussen 30 en 35 miljard euro, terwijl analisten tot nog toe uitgingen van een omzet van 36 miljard euro.
- ASML dook gisteren bijna 16 procent lager. Dat was meteen het grootste dagverlies sinds 1998. Vandaag laat de Nederlandse onderneming (op het moment van dit schrijven) 4 procent liggen. Een aandeel verandert van eigenaar voor iets meer dan 640 euro.
- Deze zomer verloor ASML ook al terrein op de beurs. Tussen begin juli en midden september is de koers met zo’n 30 procent in elkaar gestort. Voor de start van de zomer moest je zo’n 1.000 euro op tafel leggen voor een ASML-aandeel. Beleggers reageerden op de beperkingen die de Verenigde Staten opleggen aan chipbedrijven die handel drijven met China
- Door de jongste koersval is de beurswaarde van ASML gezakt tot net boven de 260 miljard euro. Dat is zo’n 60 miljard euro minder dan bij de start van de handelsweek.
- SAP heeft intussen de wind in de zeilen. De aandelenkoers is sinds begin dit jaar met bijna 55 procent de hoogte ingeschoten. Een aandeel is vandaag ruim 210 euro waard. De beurswaarde van het softwarebedrijf bedraagt daardoor 261 miljard euro.
Beurshuizen verlagen koersdoelen ASML
Opgemerkt: Verschillende beurshuizen stellen hun koersdoelen voor ASML naar beneden bij na het kwartaalrapport. De meeste handhaven weliswaar het koopadvies.
- Bij Bank of America daalt het koersdoel van 1.064 naar 870 euro. Het advies blijft wel ‘kopen.’
- Nadat ASML dinsdag de omzetoutlook voor 2025 verlaagde, besloot Didier Scemama, analist bij de Amerikaanse bank om zijn winstraming voor volgend jaar met 25 procent naar beneden bij te stellen naar 23 euro en met 12 procent voor 2026 naar 30,49 euro.
- Ook Degroof Petercam raakt niet aan het koopadvies, maar het koersdoel zakt wel van 1.050 naar 925 euro.
- De nieuwe outlook wijst volgens analist Michael Roeg nog altijd op een omzetgroei van 16 procent, maar de consensus ging uit van 30 procent. De analist voegt er wel aan toe dat de klanten van ASML sneller dan verwacht hun investeringen terugschroeven.
- Citi herbevestigt eveneens zijn koopadvies bij een ongewijzigd koersdoel van 1.150 euro.
- Het koopadvies van het beurshuis is verankerd in de verwachting van een versnelde digitale transformatie, met name de opkomst van Artificial Intelligence of Things (AIoT), waarvan wordt voorspeld dat het de vraag naar ASML’s producten zal aanwakkeren.
- Daarnaast verwacht Citi een toename van de operationele winstgevendheid naarmate de Extreme Ultraviolet (EUV) technologie volwassen wordt en een substantiëlere aanwezigheid krijgt in zowel systeemverkopen als het beheer van de geïnstalleerde basis.
- KBC Securities verlaagt het koersdoel voor ASML van 850 naar 760 euro, met handhaving van het accumulerenadvies.
- KBC rekende namelijk op een orderinstroom van 5,5 miljard euro. “Het laat maar weer eens zien dat ASML actief is in een cyclische markt”, klinkt het.