Wat is deze keer de reden dat lancering Artemis I wordt uitgesteld?

Wat is deze keer de reden dat lancering Artemis I wordt uitgesteld?
De SLS, de draagraket die uiteindelijk terug astronauten op de maan moet plaatsen. (Joel Kowsky/NASA via Getty Images)

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft dinsdag aangekondigd dat de Artemis I-missie, die nu gepland stond voor 14 november, enkele dagen zal worden uitgesteld. 

Waarom is dit belangrijk?

Er zijn geen bemande missies naar de maan meer uitgevoerd sinds de laatste Apollo-missie in december 1972. Daar wil de NASA de komende jaren verandering in brengen. Artemis I zal de eerste in een reeks missies zijn die terug astronauten op de maan moeten plaatsen.

De essentie: Door de toenemende kracht van tropische storm Nicole, die de komende dagen over Florida zal trekken, heeft de NASA besloten om Artemis I pas op 16 november te lanceren.

  • In oktober kondigde het ruimteagentschap nog aan dat de volgende poging op 14 november zou plaatsvinden. Indien dat niet zou lukken, werd toen al gezegd dat een lancering ook op 16 of 19 november zou kunnen plaatsvinden.
  • Dat de lancering slechts met twee dagen wordt uitgesteld, is opvallend. Toen orkaan Ian eind september over Florida trok, werd de raket immers teruggebracht naar de Vehicle Assembly Building (VAB), de gigantische hangar van de NASA waarin raketten worden gemonteerd. Daardoor werd de missie met anderhalve maand uitgesteld. 
  • De NASA zegt nu echter dat de raket gewoon op het lanceerplatform zal blijven staan. Er wordt verwacht dat die zal worden blootgesteld aan windsnelheden tot 120 kilometer per uur. Volgens het ruimteagentschap is de SLS (Space Launch System), de enorme draagraket die gebruikt wordt voor de missies, echter in staat om die snelheden te trotseren.

Opvallend: Het zal de vierde keer zijn dat de NASA Artemis I tracht te lanceren.

  • Enkele eerdere pogingen mislukten. Tijdens de eerste twee, eind augustus en begin september, gooiden technische problemen roet in het eten, slechts minuten voordat de raket de ruimte zou ingaan.
  • Daarna moest de SLS eind september de ruimte invliegen. Door orkaan Ian moest ook die poging echter geannuleerd worden, toenmaal voor lange duur.

De Big Picture: Het Artemisprogramma is een van de meest ambitieuze ondernemingen van de NASA in de geschiedenis.

  • Tijdens Artemis I zal de onbemande SLS, samen met de Orioncapsule die in de toekomst astronauten moet vervoeren, rond de maan vliegen. Het wordt de eerste keer in een halve eeuw dat een raket die in staat is mensen te vervoeren, dat doet.
  • Nadat blijkt dat de raket en de capsule naar behoren werken, zal in de komende jaren Artemis II gelanceerd worden. Tijdens die missie zullen zich ook effectief astronauten aan boord bevinden, die een ritje rond de maan zullen maken.
  • In 2025 of later zullen dan voor het eerst sinds 1972 terug mensen voet op de maan zetten met Artemis III. Opvallend: die landing zal niet met een raket van de NASA gebeuren, maar met een Starship van Elon Musks SpaceX.
  • Artemis III moet de baan vrijmaken voor meer missies naar de maan. Uiteindelijk is het de bedoeling dat een bewoonde maanbasis wordt gebouwd. Daarna zal de maan gebruikt worden voor bemande missies naar Mars in de jaren 2030.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.