Argentijnen beter gebaat met Massa dan met Messi

Argentijnen beter gebaat met Massa dan met Messi
De Argentijnse minister van Economie Sergio Massa. (Getty images)

De economie van Argentinië staat er zo beroerd voor, dat je het land haast wel een succesje zou gunnen op het WK. Argentijnen hebben echter meer baat bij het doortastende optreden van een nieuwe minister van Financiën, dan van superster Lionel Messi.

Alle ballen op Massa

In de afgelopen twaalf maanden is de Argentijnse peso met 36 procent gedaald. Over een periode van tien jaar komt die schade zelfs uit op meer dan 95 procent. De enorme zwakte van de peso is voor het overgrote deel het gevolg van de economische malaise in Argentinië. Volgens peilingen van de centrale bank kan de inflatie deze maand zelfs uitkomen op meer dan 100 procent. Meestal levert een eindzege op het WK tijdelijke economische impuls op. Maar in dit geval heeft het land waarschijnlijk meer aan Massa dan aan Messi. Advocaat Sergio Massa werd begin augustus alweer de derde minister van Financiën. Voorlopig gaat hij in die rol doortastender te werk dan zijn voorgangers.

Lekker geld printen

Massa zegt zich hard te maken om de overheidsuitgaven stevig in te perken. Dat is hard nodig. De geldhoeveelheid groeit razendsnel, omdat de regering de gewoonte heeft om tekorten te dichten via het printen van nieuwe peso’s. Massa streeft ernaar om het begrotingstekort te verkleinen tot 2,5 procent dit jaar en 1,9 procent in 2023. Daarmee geeft hij niet alleen in eigen land een duidelijk signaal af, maar ook in internationaal opzicht. Het IMF heeft dat signaal al snel opgepikt. Begin oktober werd bekend dat de organisatie een steunpakket van 3,8 miljard dollar vrijgeeft. Maar zelfs met zijn voortvarende fiscale beleid en de steun van het IMF heeft Massa nog een lange weg te gaan. Argentijnen proberen nog altijd op allerlei manieren snel in waarde dalende peso’s om te wisselen in meer waardevaste dollars.

Is dit het eind van de Qatar dollar?

Om dat te voorkomen, heeft het land allerlei maatregelen ingevoerd om het lastiger te maken om geld te wisselen. Bovendien heeft de centrale bank een heel systeem opgezet om de munt per sector te laten devalueren. In Argentinië zijn er bijvoorbeeld sojaboon-dollars voor exportinkomsten van sojabonen, tech-dollars voor technologiebedrijven die zakendoen over de grens en zelfs Coldplay-dollars om kaartjes te kopen voor internationale shows, zoals de tour van de Britse band Coldplay. Er is momenteel ook een Qatar-dollar. Die wordt gebruikt om relatief veel belasting te kunnen heffen op creditcardbetalingen van Argentijnse toeristen in het buitenland. Voor het Nederlands elftal is het te hopen dat ze die Qatar dollar na morgenavond niet meer nodig hebben.


Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.