Vijfduizend jaar nadat Stonehenge werd gebouwd, hebben archeologen eindelijk precies kunnen vaststellen waar de stenen van het beroemde neolithische monument vandaan komen.
Archeologen hebben in Wales, meer bepaald in de heuvels van Preseli in Pembrokshire, overblijfselen van een uitgestrekte steencirkel ontdekt die door onze neolithische voorouders is gemaakt en met een diameter van 110 meter identiek is aan die van Stonehenge, zo’n 240 kilometer verderop in Wiltshire, Engeland. Opmerkelijk: de stenen zijn op de twee plekken op dezelfde manier naar de zon gericht tijdens de zonnewende.
Verschillende monolieten op de werelderfgoedsite zijn van dezelfde rotssoort als die in de Waun Mawn-site in Wales. Bovendien heeft een van de stenen bij Stonehenge een ongebruikelijke dwarsdoorsnede die volledig overeenkomt met een van de gaten bij de vindplaats in Wales. Dat suggereert dat de monoliet oorspronkelijk een onderdeel was van de steencirkel in Wales, voordat hij afgebroken werd en naar Engeland werd verplaatst.
Migratie
Dat de kleinere stenen die in Stonehenge werden gebruikt uit een regio in Wales – 240 kilometer verderop – kwamen, was al bekend. Maar de nieuwe ontdekking suggereert dat de stenen van Waun Mawn verplaatst zijn toen de oude bewoners van de regio migreerden en dat ze daarbij hun monumenten meenamen om de steencirkel opnieuw op te richten.
Dat zou volgens de archeologen kunnen verklaren waarom de stenen bij Stonehenge van zo ver werden aangevoerd, in tegenstelling tot de meeste steencirkels in het huidige Groot-Brittannië die zich op korte afstand van hun oorspronkelijke steengroeve bevinden.
Nog meer steencirkels
‘Ik doe al 20 jaar onderzoek naar Stonehenge en dit is echt het meest boeiende dat we ooit hebben gevonden’, zei Mike Parker Pearson, een professor in de Britse prehistorie aan het University College in Londen (UCL), aan de Britse krant The Guardian.
‘Met een geschatte 80 bluestones op Salisbury Plain bij Stonehenge en het nabijgelegen Bluestonehenge, is mijn gok dat Waun Mawn niet de enige steencirkel was die bijgedragen heeft aan Stonehenge’, aldus Pearson, die de ontdekking deed. ‘Misschien liggen er meer in Preseli te wachten om gevonden te worden. Wie weet? Iemand zal het geluk hebben om ze te vinden.’
Lees ook: