Key takeaways
- 70 procent van de huidige koffieoogst in Brazilië is verkocht, grotendeels bestemd voor internationale markten.
- Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelt een aanzienlijke daling van de Braziliaanse koffievoorraden tot slechts 1,2 miljoen zakken in juni.
- Arabica futures prijzen zijn gestegen tot de hoogste niveaus in 13 jaar als gevolg van zorgen over mogelijke tekorten en een somber vooruitzicht van het aanbod in Brazilië.
Zorgen over slinkende koffievoorraden in Brazilië, ’s werelds grootste producent, hebben de Arabica futures naar het hoogste niveau in 13 jaar doen stijgen. Met de oogst van volgend jaar nog maanden in het verschiet, maken handelaren zich zorgen over mogelijke tekorten. Carlos Santana Jr., commercieel directeur bij de Ecom Group in Brazilië, uitte zijn bezorgdheid door te wijzen op het hoge percentage koffie dat al verkocht is door Braziliaanse telers en uitte zijn bezorgdheid over het bereiken van het volgende oogstseizoen met voldoende voorraden.
Uit gegevens van adviesbureau Safras e Mercado blijkt dat 70 procent van de huidige oogst is verkocht, grotendeels bestemd voor internationale markten. Dit cijfer overtreft de 64 procent van het vorige seizoen, wat wijst op een robuuste exportstroom. De Foreign Agricultural Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht een aanzienlijke daling van de Braziliaanse koffievoorraden, die in juni nog maar 1,2 miljoen zakken zullen bedragen, een daling van 26 procent ten opzichte van vorig jaar.
Uitdagingen voor de toeleveringsketen
Deze zorgen over de aanvoer worden nog vergroot door de vooruitzichten voor de oogst van volgend jaar. Ongunstige weersomstandigheden, waaronder droogte, hebben geleid tot een laag aantal bessen aan de bomen in Brazilië, wat de productie van koffiebonen aanzienlijk heeft beïnvloed. Tegelijkertijd is er een toegenomen vraag naar koffiebrouwsels die meer bonen per kopje vereisen, wat de markt verder onder druk zet.
Invloed op de koffieprijzen
Deze factoren hebben geleid tot een stijging van de Arabica futures prijzen in New York, tot niveaus ongezien sinds 2011. Als de huidige maandelijkse stijging van +27 procent aanhoudt, zou dit de grootste stijging zijn sinds februari 2014. Grondstoffenstrateeg Arkady Gevorkyan van Citi sprak zijn overtuiging uit dat de opwaartse trend in de koffieprijzen waarschijnlijk zal aanhouden op de korte termijn en stelde zijn driemaandsdoel voor arabicakoffie bij naar 3,10 dollar per pond.
Marktvooruitzichten en gevolgen voor de consument
De combinatie van een stijgende vraag naar kant-en-klare koffie en een somber aanbod in Brazilië suggereert dat de prijzen waarschijnlijk hoog zullen blijven tot het einde van het jaar. Deze situatie vormt een uitdaging voor consumenten omdat de voedselinflatie aanhoudt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!