Apple mag dan wel ’s werelds meest waardevolle bedrijf zijn – althans in termen van marktkapitalisatie – maar het bedrijf kan niet lang ontsnappen aan de terugval die de industrie doormaakt als gevolg van een afnemende vraag naar smartphones, computers en tablets.
In het nieuws: Het bedrijf uit Cupertino presenteerde zijn kwartaalresultaten voor de periode van april tot juni.
- Voor de derde keer op rij registreerde het Amerikaanse bedrijf een omzetdaling van ongeveer 1,4 procent.
- Apple kondigde echter resultaten aan die iets beter waren dan de teleurstellende verwachtingen van analisten.
- Maar de afnemende vraag naar de iPhone, het vlaggenschipproduct van het bedrijf, heeft de investeerders enigszins geschokt, waardoor het aandeel van het bedrijf met 3,2 procent daalde tijdens de late handel.
- Als de daling van de aandelen zich voortzet, kan Apple zijn recordwaardering van 3 biljoen dollar (3.000 miljard) verliezen.
- Hints over generatieve kunstmatige intelligentie hebben de investeerders uiteindelijk niet gerustgesteld.
- Normaal gesproken is Tim Cook hier niet loslippig over, maar hij verzekerde dat Apple al jaren aan deze technologie werkt.
De cijfers
- Omzet: 81,8 miljard dollar, tegenover een geschatte 81,69 miljard dollar.
- Winst per aandeel: 1,26 dollar, tegenover een geschatte 1,19 dollar.
- Brutomarge: 44,5 procent, tegenover een verwachte 44,2 procent.
- Opbrengsten van de iPhone: 39,67 miljard dollar, tegenover een verwachte 39,91 miljard dollar, wat een daling is van 2 procent.
- Opbrengsten van de Mac: 6,84 miljard dollar, tegenover een geschatte 6,62 miljard dollar, een daling van 7 procent.
- Opbrengsten van de iPad: 5,79 miljard dollar, tegenover een geschatte 6,41 miljard dollar, een daling van 20 procent.
- Omzet uit diensten: 21,21 miljard dollar, tegenover een verwachte 20,76 miljard dollar, een stijging van 8 procent.
Veel factoren spelen een rol
Bij de aankondiging van de resultaten noemden de leiders van het bedrijf verschillende factoren die van invloed waren op de zaken.
- De aanhoudende daling in de vraag naar smartphones, computers en tablets gedurende meerdere maanden heeft de verkoop van Apple-producten doen dalen, zelfs de verkoop van de iPhone.
- Deze neerwaartse trend kan gemakkelijk worden verklaard door de macro-economische situatie. Consumenten worden al bijna een jaar geconfronteerd met hoge inflatie en hoewel deze recentelijk is afgenomen, heeft dit nog geen directe invloed op de financiën van huishoudens. Daarnaast is er druk door hoge rentetarieven.
- Ook moet worden opgemerkt dat het tweede kwartaal traditioneel traag is voor Apple, vooral voor de iPhone, omdat klanten liever wachten op de aankondiging van nieuwe modellen voordat ze upgraden.
- De kracht van de dollar heeft ook invloed gehad op de inkomsten van het bedrijf. Als de valuta op jaarbasis stabiel was gebleven, zouden de verkopen zijn gestegen, verzekerden CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri.
Een hoopvolle toekomst?
Deze gemengde resultaten zijn slechts het gevolg van tegenwind waarmee Apple, evenals andere spelers in de technologiesector, wordt geconfronteerd. Het belangrijkste is eigenlijk het vooruitzicht van het Amerikaanse bedrijf voor het huidige kwartaal en de komende maanden, aldus een analist van Morgan Stanley. Helaas verwacht Cupertino geen snel herstel.
- Apple voorspelt dat de iPhone-verkopen weer zullen aantrekken, geholpen door een model dat een keerpunt zou moeten markeren, en dat zijn diensten zullen blijven groeien. Maar het bedrijf verwacht een dubbelcijferige daling in de verkoop van Macs en iPads.
- Met andere woorden, Apple voorspelt vergelijkbare kwartaalresultaten voor de lopende periode als die van het vorige kwartaal.
Als dit werkelijkheid wordt, betekent dit de langste reeks van omzetdalingen voor Apple in twee decennia, merkt Bloomberg op. (as,kg)