Antwerpen in 2020 voor 55% allochtoon

Over tien jaar zal de bevolking van Antwerpen voor de meerderheid uit allochtonen bestaan. De ‘oude Belg’ zal verdwijnen, aldus een nieuw onderzoek van socioloog Jan Hertogen en de Katholieke Universiteit Leuven. Vooral in de grote steden zal het aantal allochtonen explosief doorgroeien. In totaal zal over tien jaar dertig procent van de Belgische inwoners van allochtone afkomst zijn, tegenover twintig procent nu.

De stad Antwerpen gaat volgens de socioloog Brussel achterna. Van de Brusselaars is al bijna 70 procent van allochtone origine. Over tien jaar zal dat 85 procent zijn, stelt Hertogen. Antwerpen kent nu 39,7 procent allochtonen. Dat zijn er volgens het onderzoek 55 procent in 2020. In steden als Mechelen en Gent stijgt het percentage allochtonen volgens hem naar respectievelijk 41 en 38.

Hertogen spreekt van een onomkeerbare trend en ‘een nieuwe werkelijkheid die we jarenlang niet onder ogen wilden zien, maar zonder die allochtonen zou België allang een arme uitstervende natie zijn geweest.” De Belgische cultuur wordt er juist mee verrijkt, meent hij.

De onderzoeker beschouwt mensen die tot drie generaties terug in België kwamen als allochtoon. Volgens sommige onderzoekers is dat een erg brede definitie van het begrip allochtoon, maar zelf vindt hij dat het beter aansluit bij de perceptie van veel mensen.

Meer