Antwerp en KAA Gent storten verkoop tv-rechten profvoetbal in chaos

Het rommelt in de Belgische competitie. Nu er met veel moeite een akkoord bereikt is over een vijfjarig tv-contract om livematchen te mogen uitzenden, doen topclubs KAA Gent en Antwerp niet mee. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de Jupiler Pro League dat er geen collectieve deal wordt afgesloten.

Sportzender Eleven Sport heeft zoals verwacht de televisierechten voor de komende vier seizoenen van het Belgisch topvoetbal binnengehaald. Het contract levert de profclubs jaarlijks zo’n 103 miljoen euro op.

De topclubs KAA Gent en Antwerp kunnen zich echter niet vinden in de voorwaarden van het akkoord, en weigeren het te ondertekenen. Het is de eerste keer dat er slechts 22 van de 24 profclubs akkoord gaan met de verkoop van de uitzendrechten.

AA Gent vindt 103 miljoen euro te weinig voor de collectieve verkoop, en The Great Old kan zich niet vinden in de verdeelsleutel. Dat is de manier waarop de som geld verdeeld zou worden over de 24 profclubs.

Als de matchen tegen twee toppers – Gent en Antwerp staan respectievelijk tweedes en vierdes in de rangschikking – niet kunnen uitgezonden worden, is het TV-contract natuurlijk veel minder aantrekkelijk. Het is overigens nog maar de vraag of Eleven Sports het contract nu wel op zak heeft, aangezien de procedure in principe van unanimiteit uitgaat.

De Pro League laat in een persbericht weten ‘te bekijken hoe het proces verdergezet kan worden’. Volgens De Tijd dreigen de andere clubs ermee om de twee dwarsliggers uit de competitie te gooien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20