Tekort aan antimoon bedreigt Westerse wapenproductie


Key takeaways

  • De antimoonprijzen zijn bijna verviervoudigd door de exportbeperkingen van Peking.
  • Westerse defensiebedrijven zijn aan het racen om nieuwe antimoonbronnen te vinden voor onderdelen zoals kogelkernen, explosieven en granaatscherven.
  • Er wordt verwacht dat een nieuwe Australische mijn volgend jaar voor een nieuwe aanvoerstroom van antimoon voor Westerse defensiebedrijven zal zorgen.

Antimoon, een essentieel metaal dat veel gebruikt wordt in militaire toepassingen zoals munitie, heeft momenteel te kampen met een ernstig wereldwijd tekort. Dat meldt ZeroHedge. Deze crisis vormt een grote bedreiging voor de toeleveringsketens in de VS en Europa, vooral omdat de bestaande voorraden bommen en kogels kleiner zijn geworden door het aanhoudende conflict in Oost-Europa.

Westerse defensiebedrijven zijn nu aan het racen om nieuwe bronnen van dit cruciale metaal te vinden, dat essentieel is voor onderdelen zoals kogelkernen, explosieven en granaatscherven. Een sprankje hoop voor het Westen komt van een nieuwe Australische mijn die wordt geëxploiteerd door Larvotto Resources. Deze mijn wordt naar verwachting volgend jaar operationeel en zal een nieuwe aanvoerstroom van antimoon voor Westerse defensiebedrijven vormen.

Wereldwijde vraag naar antimoon

Ron Heeks, algemeen directeur van Larvotto, benadrukte in een interview met Bloomberg dat de oorlog in Oekraïne de Westerse wapenreserves heeft uitgeput en dat deze moeten worden aangevuld. Heeks legde uit dat het antimoon en lood dat normaal gesproken wordt teruggewonnen uit gebruikte munitie nu wordt omgeleid naar de frontlinies in Oekraïne, waardoor het normale recyclingproces wordt verstoord.

Hoewel kogels en bommen een relatief klein deel uitmaken van de totale vraag naar antimoon, die voornamelijk wordt bepaald door vlamvertragers, loodzuurbatterijen en de chemische industrie, wees Heeks erop dat de wereldwijde vraag naar het metaal (exclusief het gebruik van batterijen) wordt geschat op 120.000 ton per jaar, wat aanzienlijk meer is dan de huidige productieniveaus van 80.000 ton.

Handelingsbeperkingen

Wat de situatie nog ingewikkelder maakt, zijn de handelsbeperkingen die de VS in december aan de Chinese export van antimoon, gallium en germanium hebben opgelegd, een direct gevolg van het lopende handelsgeschil tussen de VS en Peking over AI-chiptechnologie.

De dominante positie van China in de wereldwijde winning en verwerking van zeldzame aardmetalen heeft tot bezorgdheid geleid, wat de aanleiding was voor het “America First”-beleid van president Trump om kritieke toeleveringsketens strategisch los te koppelen van China.

Deze ontkoppeling is bedoeld om een meer onafhankelijke en veerkrachtige bron van essentiële materialen voor de Amerikaanse defensie-industrie veilig te stellen, en omvat niet alleen zeldzame aardmetalen, maar ook kritieke metalen, basismetalen, AI-chips en andere vitale onderdelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.