Minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) reageert op aangekondigde prijsstijging bij De Lijn: “We moeten ingrijpen”

Minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) reageert op aangekondigde prijsstijging bij De Lijn: “We moeten ingrijpen”
Annick De Ridder (N-VA) – Bron: DIRK WAEM/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Er is heel wat ophef ontstaan of een geplande prijsstijging bij de De Lijn van maar liefst achttien procent vanaf april. Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) erkent dat die prijsstijging er inderdaad komt, maar wijst daarvoor wel beschuldigend naar haar voorgangster.


Key Takeaways

  • Ticket- en abonnementsprijzen van De Lijn zullen in april met minstens 18 procent stijgen.
  • Dat bevestigde minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA). Ze reageert daarmee op berichten die eerder deze dag verschenen.
  • Die grote prijsstijging is volgens De Ridder nodig omdat haar voorgangster Lydia Peeters drie jaar lang de prijzen niet heeft laten indexeren.

Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) had vorige maand al aan diverse media gezegd dat er een prijsstijging zou komen bij De Lijn. De Tijd vernam eerder op de dag echter dat het meteen zou gaan om minstens 18 procent. Die nieuwe tarieven zouden ingaan vanaf april.

Drie jaar geen indexatie van prijzen

In Villa Politica heeft De Ridder nu gereageerd op dat nieuws. Daarin erkent ze dat die prijsstijging er inderdaad komt. Die is volgens haar ook nodig omdat de tarieven al drie jaar niet zijn geïndexeerd. Dat laatste is een beslissing geweest oud-minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Het niet laten stijgen van de prijzen heeft er echter voor gezorgd dat De Lijn een begrotingstekort had van 30 miljoen euro. Omdat de Vlaamse regering geen extra geld heeft voorzien voor de vervoersmaatschappij heeft De Lijn dan ook problemen om gestegen lonen en energieprijzen te betalen.

Minstens 18 procent

“Minstens gaan we nu aan De Lijn meegeven om de index van het verleden op te halen. Want de lonen van de reizigers zijn gestegen met de index – zo werkt dat in dit land – en dan is het niet logisch dat de tarieven van De Lijn niet zijn mee gestegen. Als er tekort is van 30 miljoen moet je ingrijpen. Ieder bedrijf weet dat je niet meer uitgeeft dan wat er binnenkomt. Mijn voorgangster heeft niet geïndexeerd, en dat is onbegrijpelijk”, zegt Annick De Ridder daar nu over.

Het inhalen van de indexatieachterstand komt neer op een stijging van 18 procent. Mogelijk valt de werkelijkheid nog iets hoger uit omdat er in april alweer een nieuwe indexatie aankomt. Het is uiteindelijk De Lijn zelf die de definitieve beslissing daarover zal nemen.

“De Lijn heeft momenteel 50 miljoen eigen vermogen op de rekening staan. Als je dat niet oplost, is dat eigen vermogen op eind 2025. Dan kom je echt in slechte papieren. Wij willen van De Lijn en beter en performanter bedrijf maken, en dan moet je ingrijpen”, besluit de minister. De Ridder voegt er wel aan toe zal ze voor jongeren, seniores en mensen met een verlaagd tarief zal proberen de bussen en trams betaalbaar te houden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00