En plots zit de angst voor een forse renteverhoging er opnieuw in bij de beleggers

En plots zit de angst voor een forse renteverhoging er opnieuw in bij de beleggers
Federal Reserve – (Photo by Julia Nikhinson/Getty Images)

Wall Street heeft gisteren wat terrein verloren. Hogere Amerikaanse producentenprijzen en forse taal van enkele Fed-bestuurders deden de beleggers op de verkoopknop drukken.

Waarom is dit belangrijk?

2023 was tot nu toe, tegen de verwachting van verschillende analisten in, een topjaar voor de beleggers. De angst voor een recessie en stijgende rentes was weggeëbd, maar de vraag blijft of de jongste rally wel duurzaam is.

In het nieuws: Wall Street dook gisterenavond lager.

  • De Dow Jones dook 1,25 procent lager.
  • De S&P500 gaf 1,4 procent prijs.
  • Techindex Nasdaq verloor 1,8 procent.

Hoge producentenprijzen: Er waren verschillende redenen waarom de Amerikaanse beurzen in de min noteerden. Zo zat de Amerikaanse tienjaarsrente (3,86 procent) in de lift als gevolg van de hoger dan verwachte producentenprijzen.

  • Die waren in januari op maandbasis gestegen met 0,7 procent, na een afname van 0,2 procent in december. Er was door economen voor januari gerekend op een prijstoename met 0,4 procent.
  • Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in januari met 6 procent en de kernprijzen met 4,5 procent. In december was dit respectievelijk 6,5 en 4,7 procent.

Forse taal Fed: Voorts zetten de uitspraken van enkele Fed-bestuurders Wall Street onder druk.

  • Begin deze maand, na het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (+ 25 basispunten), werd er een vervolg gegeven aan de beursrally. De milde toon van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, tijdens de toelichting van dat besluit en een Q&A-gesprek voor de Economic Club in Washington D.C enkele dagen later voedde de hoop dat er wel eens snel een einde zou komen aan het verstrakkende geldbeleid.
  • Dat was niet naar de zin van de haviken (Fed-bestuurders die voorstander zijn van een verstrakkend geldbeleid red.) binnen de monetaire instellingen die kort daarna de verwachtingen probeerden te temperen.
  • Gisteren lieten opnieuw enkel Fed-bestuurders van zich horen.
    • “De Fed is al vergevorderd met het bijsturen van het geldbeleid, van zeer accommoderend naar restrictief, maar we hebben nog veel werk voor de boeg”, zei Loretta Mester, voorzitter van de Cleveland Fed, tijdens een virtuele speech voor een conferentie van de non-profitorganisatie Global Interdependence Center. Volgens haar moet de rente stijgen tot meer dan 5 procent en even op dat niveau blijven. De zogenaamd funds rate bedraagt na de jongste renteverhoging 4,5 à 4,75 procent.
    • Volgens James Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed, zijn er voldoende signalen dat het verstrakkende geldbeleid moet voortgezet worden. “Ik was een voorstander van een verhoging met 50 basispunten en pleitte ervoor dat we zo snel mogelijk een renteniveau moesten bereiken dat het comité als voldoende restrictief beschouwd”, klonk het gisteren.
    • Kanttekening: Zowel Mester als Bullard hebben dit jaar geen stemrecht (wat het rentebeleid betreft) binnen de Federal Reserve.

Enkele economische indicatoren

Zoom out: Er zijn nog enkele andere economische indicatoren die de Fed kunnen aanzetten om de komende rentevergaderingen de rente te blijven verhogen.

  • Arbeidsmarkt: De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft het verbazingwekkend goed doen. Vorige maand zijn er 517.000 jobs bijgekomen. Dat waren er veel meer dan verwacht. De markt had maar een stijging van 187.000 banen voor ogen. Een krappe arbeidsmarkt zorgt voor hogere lonen en dus meer koopkracht, wat de inflatie verder kan aanzwengelen.
  • Inflatie: De geldontwaarding in de Verenigde Staten blijft afzwakken, maar een snelle afkoeling blijft uit. De inflatie bedroeg in januari 6,4 procent, tegenover 6,5 procent in december. Er werd gerekend op een daling tot 6,2 procent.
    • Bill Smead, chief investment officer bij Smead Capital Management, waarschuwde eerder deze week dat de inflatie nog tien jaar hoog kan blijven. “We hebben 92 miljoen mensen tussen de 22 en 42 jaar en zij zullen de komende tien jaar allemaal hun geld uitgeven aan noodzakelijke uitgaven. Of de aandelenmarkt het nu goed of slecht doen”, klonk het. “Zij zullen hun leven leiden en de economie zou het vrij goed moeten doen. De Fed zal het moeilijk hebben om de inflatie te controleren.”

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.