In Amsterdam testen de autoriteiten een nieuw middel uit om fietsers aan te zetten om de rode verkeerslichten te respecteren. Daarbij is een kruispunt uitgerust met een teller, waarbij de fietser zelf kan aangeven voor het rode licht te zijn gestopt.
Het digitale bord toont daarbij ook aan hoeveel fietsers eerder al hebben halt gehouden. Daarmee zouden andere fietsers worden aangezet ook zelf de regelgeving na te leven.
Het gemeentebestuur van Amsterdam wijst erop dat een kwart van de fietsers geregeld het rode licht negeert. Dat gedrag vormt volgens de autoriteiten een van de grootste ergernissen in het Amsterdamse verkeer. Om die praktijken aan te pakken, werden vorig jaar een aantal experimenten opgezet.
Daarbij werd gebruik gemaakt van een groot digitaal bord, dat op een kruispunt enkele meters voor het verkeerslicht is geïnstalleerd. Die display geeft aan hoeveel andere fietsers tot dan toe voor het rode licht zijn gestopt. “Die teller maakt de sociale norm, waarbij de meeste mensen een rode verkeerslicht respecteren, duidelijk”, luidt het. “Die teller zou ook andere fietsers aanzetten om voor het rode licht halt te houden.”
“Het systeem werkt volgens de psychologie van het goede voorbeeld”, merken de autoriteiten op. “De teller toont hoeveel fietsers al zijn gestopt. Wie beslist om dat voorbeeld te negeren, zal zich waarschijnlijk toch enigszins schuldig voelen.”
“Dit kan in een samenleving zoals Nederland, met een sterk respect voor de regelgeving, tot een belangrijke gedragsverandering leiden. De meeste burgers willen immers bij een groep horen en zich niet buitengesloten voelen.”
Er wordt aan toegevoegd dat de maatregel ook de verkeersveiligheid sterk kan verbeteren, aangezien de betere naleving van de verkeersregels ook het risico op ongevallen – onder meer met overstekende voetgangers – sterk kan verminderen.
Naast het digitale bord zijn op twaalf kruispunten in de Nederlandse hoofdstad ook plakkaten geïnstalleerd met een foto van een kind dat voor een rood licht staat te wachten. De boodschap is duidelijk. Wanneer een kind in staat is om de regels na te leven, moeten volwassenen dat ook kunnen.