Amerikanen maken zich zorgen over de hoeveelheid misinformatie gericht op Latino’s

Meerdere Amerikaanse wetgevers maken zich zorgen over de hoeveelheid misinformatie gericht op Spaanstaligen over de Russische invasie. Grote schuldige zou het door Moskou gesteunde kanaal “RT en Español” zijn.

Een groep van 21 democratische wetgevers stuurde woensdag een brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg, waarin ze hun bezorgdheid uiten over de verspreiding van Spaanstalige misinformatie. “Facebook heeft voortdurend niet laten zien dat het dit probleem voor Spaanssprekende gemeenschappen adequaat aanpakt, zo schreven de wetgevers. “De verspreiding van deze verhalen staat in schril contrast met de verzekeringen die Meta eerder aan het publiek en de leden van het Congres deed”. 

Desinformatie is een groot probleem in de Spaanstalige gemeenschap in de Verenigde Staten. Onderzoekers zeggen dat valse berichtgeving een belangrijke rol speelde voor Latino’s die op de voormalig president Donald Trump stemden bij de verkiezingen in 2016 en 2020. Onderzoeksbureau Equis zag dat YouTube een belangrijke actor was bij het overtuigen van Latino’s om op Trump te stemmen. De video’s gepost op het videoplatform bleken echter vol verkeerde informatie te staan, aldus de onderzoekers.

Pseudowetenschappelijk of op samenzwering gebaseerd

Uit een rapport van vorig jaar bleek dat 28 procent van de inhoud die Latino’s zien op nieuwssites werd gemarkeerd als bevooroordeeld, pseudowetenschappelijk of op samenzwering gebaseerd. Tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2020 overspoelde desinformatie de Spaanstalige inwoners van Florida via WhatsApp-chats, Facebook-feeds en zelfs via de radio. Samenzweringstheorieën spelen een dermate grote rol, waardoor het de groei van Biden bij Latino-kiezers – zo’n 17 procent van het electoraat – belemmert. 

“Er is een spanning in onze politieke cultuur, die gewend is aan complottheorieën. Onze cultuur is gewend aan staatsgrepen, waardoor de theorieën gemakkelijk gehoor vinden”, aldus Eduardo Gamarra, directeur van het Latino Public Opinion Forum. 

“Ik heb nog nooit dit niveau van desinformatie, complottheorieën en leugens gezien”, zei Pérez-Verdia, van Colombiaanse afkomst tegen Politico. “Het lijkt wel alsof het gecoördineerd wordt.”

Congressional Hispanic Caucus

In het licht van verkeerde informatie die is verspreid omtrent de coronapandemie, verkiezingen en vaccinaties, heeft het Congressional Hispanic Caucus begin dit jaar om een vergadering verzocht met de leiders van Meta, TikTok, YouTube en Twitter om te bespreken welke stappen de platforms nemen. “Elke week die voorbij gaat zonder adequate actie door deze bedrijven, stelt onze gemeenschappen bloot aan een groter risico om te worden beïnvloed door verkeerde informatie, zo liet de organisatie weten.

In een verklaring liet Meta weten dat het actief bezig is om de stroom van desinformatie in het Spaans te stoppen. “We verwijderen inhoud met betrekking tot de oorlog in Oekraïne die ons beleid schendt en werken samen met externe factcheckers om valse beweringen te ontkrachten. Wanneer ze iets als onwaar beoordelen, verplaatsen we de inhoud naar een minder prominente feed, zodat minder mensen het zien”, zei woordvoerder Kevin McAlister in een verklaring van het bedrijf.

(am)

Meer