Amerikaanse wetgevers willen TikTok in de VS verbieden

Cyberbeveiligingsdeskundigen, de directeur van de FBI en andere Amerikaanse topambtenaren hadden eerder al gewaarschuwd dat de Chinese overheid de populaire app zou kunnen gebruiken om Amerikanen te bespioneren.

Waarom is dit belangrijk?

De populaire Chinese app TikTok had eind vorig jaar ruim 1.2 miljard actieve maandelijkse gebruikers. In juni kwam echter het nieuws naar buiten dat moederbedrijf ByteDance onbeperkte toegang had tot niet-openbare gebruikersgegevens van Amerikaanse en Europese klanten.

Het nieuws: Amerikaanse wetgevers hebben een nieuw wetsvoorstel geïntroduceerd dat TikTok in de VS moet verbieden. Het gaat om de meest recente confrontatie tussen Amerikaanse beleidsmakers en de Chinese app.

 • De wet zou het mogelijk maken om alle “transacties” van TikTok in de Verenigde Staten te blokkeren. 
 • Ook kan de wet socialemedia-apps verbieden die minstens één miljoen maandelijkse actieve gebruikers hebben en onder “aanzienlijke invloed” staan van landen die worden beschouwd als “tegenstanders”. Het gaat hierbij om China, Iran, Rusland, Noord-Korea, Cuba en Venezuela.
 • Het wetsvoorstel is ingediend in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat, maar het is nog niet duidelijk of er een meerderheid voor het voorstel is.
 • In het voorstel wordt daarnaast specifiek verwezen naar het moederbedrijf van TikTok, het Chinese ByteDance. Het technologiebedrijf is dankzij de strenge Chinese wetgeving verplicht data uit de app beschikbaar te stellen aan de overheid, wat tot spanningen leidt met Washington.
 • “De federale regering heeft nog geen enkele zinvolle actie ondernomen om Amerikaanse gebruikers te beschermen tegen de dreiging van TikTok”, zegt de Republikein Marco Rubio, een van de initiatiefnemers. “Het is tijd om het door Beijing gecontroleerde TikTok voorgoed te verbieden”.
 • Met het voorstel reageren de Amerikaanse beleidsmakers op de ongerustheid die heerst rondom het sociale platform.
 • Zo meldde de Amerikaanse nieuwsdienst BuzzFeed in juni dat gevoelige gebruikersgegevens van Amerikanen, zoals verjaardagen, locatiegegevens en telefoonnummers, herhaaldelijk waren ingezien door werknemers in China.

Reactie TikTok: “Het is verontrustend dat in plaats van de regering aan te moedigen haar nationale veiligheidsbeoordeling over TikTok af te ronden, sommige leden van het Congres hebben besloten aan te dringen op een politiek gemotiveerd verbod dat niets zal bijdragen aan de nationale veiligheid van de Verenigde Staten,” zei Hilary McQuaide, een woordvoerder van TikTok, in een verklaring aan persbureau Reuters.

 • “We zullen de leden van het Congres blijven informeren over de plannen die zijn ontwikkeld onder toezicht van de hoogste nationale veiligheidsdiensten van ons land om ons platform in de Verenigde Staten verder te beveiligen”.

Bezorgdheden over Chinese spionage

Chinese overheid kijkt mee: “Alles wordt gezien in China”, zei een medewerker van Bytedance in het rapport van BuzzFeed eerder dit jaar. 

 • In het rapport, getiteld “The TikTok Tapes”, zijn geluidsfragmenten verzameld van meer dan 80 interne TikTok-vergaderingen. Daarin is op meerdere momenten te horen dat medewerkers van ByteDance aangeven dat collega’s in China toegang hadden tot Amerikaanse gegevens, tussen september 2021 en januari 2022.
 • Daarmee bevestigt het onderzoek de zorgen van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Die dreigde in 2020 TikTok te verbieden, omdat de app de data van Amerikaanse burgers zou doorspelen aan de Chinese Communistische Partij. 
 • Die heeft het afgelopen jaar hard opgetreden tegen haar techgiganten en dwingt bedrijven om informatie te verzamelen en af te staan aan het regime.
 • Amerikaanse wetgevers vrezen dat de Chinese regering via Bytedance persoonlijke gegevens van Amerikanen in handen kan krijgen.
 • De bezorgdheid over China is nog verder toegenomen nadat Xi Jinping vorige maand zijn macht over de Chinese politiek verder verstevigde.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20