Amerikaanse troepen inzetten in Mexico om daar tegen de drugskartels te vechten, wordt een gangbaar standpunt binnen de Republikeinse partij

Amerikaanse troepen inzetten in Mexico om daar tegen de drugskartels te vechten, wordt een gangbaar standpunt binnen de Republikeinse partij
Nikki Haley (Getty Images)

Tenminste twee kandidaten voor de presidentsnominatie van de Republikeinse GOP verklaarden vorige week tijdens een debat dat ze Special Forces van het Amerikaanse leger zouden inzetten om in Mexico de drugskartels te elimineren.

Waarom is dit belangrijk?

Ze zouden dus troepen over de zuidelijke grens sturen en de soevereiniteit van Mexico negeren om mensen te doden in een land dat nu Amerika’s grootste handelspartner is.

In het nieuws: Zowel Ron DeSantis als voormalig Amerikaans ambassadeur bij de VN Nikki Haley verdedigen het idee.

“Mexico, een onbestuurde narcoterroristische staat vlakbij onze grens”

  • “Wat betreft de kartels, moeten we ze behandelen als de terroristen die ze zijn. Ik zou speciale operaties daar naartoe sturen en ze elimineren. Net zoals we ISIS hebben geëlimineerd”, zei Haley onlangs in een interview met Fox News Digital. 
  • Beide staan niet alleen. Vooraanstaande Republikeinen in het Congres hebben steun uitgesproken voor directe militaire actie tegen de kartels.
  • Een gezamenlijke resolutie ingediend door de Republikeinse afgevaardigden Dan Crenshaw en Mike Waltz zou het gebruik van militair geweld tegen Mexicaanse drugskartels toelaten.
    • Volgens Crenshaw is dat nodig “vanwege het gebrek aan actie door de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO)”.
    • Crenshaw heeft een punt. Volgens The Economist heeft AMLO de kartels de ruimte gegeven om uit te breiden. Zijn politiek staat bekend als “abrazos no balazos” (“omhelzingen geen kogels”). Een beleid dat de onderliggende oorzaken probeert aan te pakken, maar weinig doet om de bestaande bendes aan te pakken.
    • Waltz gaat een stap verder en beschrijft Mexico als “een onbestuurde narcoterroristische staat vlakbij onze grens”. “De VS zouden niet aarzelen om troepen te sturen mochten ISIS of Al Qaida fentanyl over de grens sturen.”
  • Ook senator Lindsey Graham en andere Republikeinse senatoren hebben een wetsvoorstel ingediend. Dat zou de Mexicaanse kartels als buitenlandse terroristische organisaties aanduiden.

Een enorme schending van de soevereiniteit

Zoom out: Diplomaten en experts reageerden scherp op het idee van Amerikaanse militaire interventie op Mexicaanse bodem. 

  • Volgens Vanda Felbab-Brown, directeur van het Brookings Institution’s Initiative on Nonstate Armed Actors, zou het aanduiden van de kartels als terroristische organisaties “grote gevolgen hebben voor de handel”. “De Mexicaanse regering en het leger zouden dat zien als een enorme schending van de soevereiniteit,” zei ze.
  • Earl Anthony Wayne, een carrièrediplomaat die van 2011 tot 2015 de Amerikaanse ambassadeur in Mexico was, ondersteunt die stelling. “Wie er ook aan de macht is in Mexico, zelfs als het iemand is die een goede relatie heeft met de VS, hij zou gedwongen worden drastische maatregelen te nemen, de grenzen te sluiten of andere dingen te doen.”
  • Mexico werd begin 2023 de belangrijkste handelspartner van de VS. De totale bilaterale handel tussen beide landen bedroeg in de eerste vier maanden van 2023 ruim 263 miljard dollar.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.