Amerikaanse start-up maakt plastic uit paddenstoelen

Plastic gemaakt uit paddenstoelen is volledig biologisch afbreekbaar en kan een antwoord bieden op de groeiende afvalberg.

Om het plasticprobleem te verkleinen, is het Amerikaanse bedrijf Ecovative op zoek naar een alternatief. Ze denken er ook een gevonden te hebben, in de vorm van mycelium, de stof die vooral gewonnen kan worden in paddenstoelen. Daar kunnen zij plastic uit produceren.

Paddenstoelen worden plastic

Volgens Ecovative hebben zij een manier gevonden om mycelium om te vormen tot gebruiksvoorwerpen. Daarvoor nemen ze plantenafval en voegen er mycelium aan toe. Het mycelium groeit vervolgens door en rond het afval en bindt ze samen. Uiteindelijk ziet het plastic eruit als een soort piepschuim.

Kijk hier naar een TED-talk van Ecovatives co-CEO Eden Bayer

Ecovatives plastic heeft ook dezelfde functionaliteiten maar dan zonder de microplastics en bijbehorende afvalberg. Wie klaar is met het ecologische plastic te gebruiken, kan het gewoon in stukken breken en letterlijk in de tuin planten. Omdat mycelium voedingswaarde heeft voor planten, is dat niet eens zo een slecht idee, zeggen ze bij Ecovative.

Het idee achter Ecovative heeft intussen al wat investeerders aangetrokken. Zowel 3M Company, het conglomeraat dat onder andere Post-it en Scotch Tape koepelt als de Amerikaanse defensie, pompten al ettelijke miljoenen in het bedrijf.

Vleesvervanger, bouwmaterialen en leer

Na piepschuim gaat het bedrijf ook op zoek naar andere markten. Zo kan mycelium ook ingezet worden in de agro-industrie. Van mycelium kan zowel vegan leer als vleesvervanger gemaakt worden. Daar bestaan al zeker alternatieven voor, zoals vleesvervanger gebaseerd op soja of erwten.

Zowel plastic als vleesvervanger, mycelium heeft veel gebruiksmogelijkheden. Vandaar dat co-stichter Eden Bayer ook toekomst ziet in de bouwsector. Verpakkingsmaterialen zijn nog maar de start.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.