Amerikaanse Senaat wil vleugels Big Tech knippen

Enkele Amerikaanse senatoren werken aan een wet om de macht van grote Amerikaanse techbedrijven in te perken. De wet richt zich vooral op de overnames van andere bedrijven, waardoor grote techbedrijven een te grote marktmacht krijgen.

Het initiatief gaat uit van de Democratische senator Amy Klobuchar, in samenwerking met de Republikein Tom Cotton. De wet geeft de overheid meer macht om overnames tegen te houden die de marktmacht van de overnemer vergroot, competities uitschakelt of te veel data-gegevens bij één bedrijf legt.

Bedrijven zullen, vanaf de wet in voege treedt, moeten kunnen aantonen dat overnames niet anti-competitief zijn. Nu ligt die ‘bevoegdheid’ bij de overheid, die moet uitzoeken of een overname schadelijk is voor de markt of niet. Uit een recente studie van de Federal Trade Commission, de Amerikaanse Mededingingsautoriteit, blijkt dat bedrijven als Meta (formerly known as Facebook), Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Amazon, honderden kleine bedrijven en startups overnamen, zonder al te veel controle op de impact ervan.

Predatory practices

Die overnames kaderen binnen het businessplan van Big Tech, de grootste Amerikaanse techbedrijven. Ze kopen concurrenten op zodat ze hun marktmacht vergroten. Ook kleine startups, die misschien revolutionaire technologieën bezitten, worden opgekocht om hun technologie te kunnen implementeren in hun eigen systeem.

Dit zorgt dat de technologiemarkt hard geconcentreerd is bij enkele bedrijven, terwijl de nieuwtjes weinig of geen kans krijgen om zelf ook groot te worden en geduchte concurrentie te bieden aan de grote spelers. FTC-voorzitter Lina Khan vecht al jaren tegen die predatory practices van techbedrijven, en wordt nu door geruggesteund door enkele Amerikaanse senatoren. Wanneer de wet in voege treedt is nog niet aan de orde: eerst moet het plan een echt wetsvoorstel worden, dan moet het nog worden gestemd alvorens ze definitief in zijn werk treedt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.