Wat zijn de belangrijkste risico’s en mogelijke gevolgen voor de markten in het geval dat de Democraten en Kamala Harris de Amerikaanse verkiezingen winnen? En wat bij een overwinning van de Republikeinen en Donald Trump? Welke activaklassen zouden kunnen profiteren? En wat zijn de gevolgen voor assetallocatie in het algemeen? Bruno Lamoral, Portfolio Manager bij DPAM deelt zijn visie in deze bijdrage voor onze site.
Wat als Harris wint?
Op dit moment tonen de peilingen voor de Amerikaanse verkiezingen nog geen duidelijke winnaar. Kamala Harris staat boven Donald Trump in de nationale peilingen, maar in de gokmarkten zien we het tegenovergestelde beeld. Het blijft tot op vandaag moeilijk inschatten wie de verkiezingen gaat winnen. Polls zeggen ook niet alles. In 2016 en 2020 deed Trump het niet goed in de peiling, maar wist hij toch te verrassen. De kans is echter groot dat als Harris wint, ze te maken krijgt met een verdeeld parlement. Dit scenario lijkt ook de voorkeur van de markten te zijn, omdat het zou leiden tot slechts marginale, onpartijdige veranderingen in het bestaande economische beleid.
Maar wat als Kamala Harris het presidentschap wint en de democraten ook de controle krijgen over zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden? Een van de grootste zorgen van de markt zijn de geplande wijzigingen in de belastingtarieven. Kamala Harris mikt op een ingrijpende belastinghervorming, gaande van de invoering van een minimumbelastingtarief en een verhoging van de vermogenswinstbelasting op lange termijn voor de allerrijksten, tot een verviervoudiging van de belasting op het terugkopen van aandelen. Maar het voorstel om het vennootschapsbelastingtarief te verhogen van 21 naar 28 procent zou de grootste impact op de financiële markten hebben. Geschat wordt dat dit de winst van S&P500-bedrijven met 6 procent zou doen dalen, wat een aanzienlijke tegenwind zou betekenen voor de algehele marktprestaties. Dit staat in schril contrast met het voorstel van Trump voor een belastingtarief voor vennootschappen van 15 procent, wat het tegenovergestelde effect zou hebben.
Een ander speerpunt van Harris’ campagne is het bestrijden van inflatie, een punt waarop Biden vaak kritiek heeft gekregen. Haar voorstel om het opdrijven van supermarktprijzen federaal te verbieden, stuit op weerstand. Economen stellen dat prijscontroles vaak niet de gewenste resultaten opleveren en twijfelen aan de noodzaak van dergelijke maatregelen, vooral nu de inflatie al aan het dalen is. Die overheidsmaatregelen, inclusief haar plannen voor de huurmarkt, hebben haar aantrekkingskracht op Wall Street verminderd. In reactie hierop probeert Harris haar pro-zakelijke imago te verbeteren door te zeggen dat ze vrije en eerlijke markten steunt. Maar haar veranderende retoriek, samen met haar onduidelijke positionering rond zaken als handelsbeleid en geopolitiek, draagt bij aan de onzekerheid.
Daarom zal een totale democratische verkiezingsoverwinning waarschijnlijk leiden tot een negatieve marktreactie voor aandelen. Wij denken echter dat zo’n overwinning minder waarschijnlijk is. Voor de meeste van haar voorgestelde maatregelen zijn wetswijzigingen nodig, dus met een verdeeld parlement zou er weinig veranderen voor de verschillende activaklassen. En daarop zou de markt positiever reageren.
Wat als Trump wint?
Een Republikeinse overwinning, in het bijzonder met Donald Trump als president, zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de economie en de activamarkten. Hoewel de voorgestelde verlaging van de vennootschapsbelasting van 21 naar 15 procent positief zou worden onthaald door de aandelenmarkten, zouden andere plannen van de regering, waaronder hoge tarieven en een harde houding tegenover immigratie, waarschijnlijk leiden tot hogere inflatie en een tragere economische groei. Zo zou een tarief van 60 procent op Chinese goederen en 10 procent op andere globale importproducten de algehele tarieven naar het hoogste niveau sinds 1930 tillen. De Chinese en Europese markten zullen waarschijnlijk het zwaarst getroffen worden, omdat dit de twee belangrijkste handelspartners zijn die bilaterale goederenoverschotten van meer dan 200 miljard dollar met de VS draaien. Maar de Amerikaanse markt zelf kan ook negatief worden beïnvloed als inwoners te maken krijgen met een verhoogde inflatie door een combinatie van hogere importprijzen en duurdere binnenlandse productie. Bovendien kan het strenge immigratiebeleid de tekorten aan arbeidskrachten vergroten, waardoor de arbeidskosten stijgen en de inflatie verder oploopt.
Maar wat zijn de gevolgen van een Republikeinse verkiezingsoverwinning voor de verschillende activaklassen? Hernieuwbare energiebronnen zijn al gedevalueerd omdat verwacht wordt dat Trump zich zal terugtrekken uit klimaatakkoord van Parijs en ook de IRA (Inflation Reduction Act) gedeeltelijk zal terugdraaien. Trump heeft ook kritiek geuit op de Big Tech na de ‘deplatformisering’ van conservatievelingen, maar hij wil de sector ook beschermen om te voorkomen dat Chinese techbedrijven de boel overnemen.
Tegelijkertijd zouden banken en traditionele energiesectoren, waaronder olie en gas, positieve effecten kunnen zien van deregulering en een protectionistisch beleid. Dit kan leiden tot meer fusies en overnames, wat gunstig zou zijn voor Amerikaanse small caps. In Europa lopen de consumentensectoren (bijv. detailhandel, levensmiddelen, sterke drank) en grote handelsgerichte banken het meeste risico, terwijl sectoren als de bouw en industrie kunnen profiteren van meer onshoring en reshoring trends onder een Republikeinse regering. Voor de obligatiemarkten is de consensus dat het toegenomen begrotingstekort en de hogere inflatie zullen leiden tot hogere rentetarieven. Die impact kan echter beperkt zijn als dit gepaard gaat met een lagere economische groei. In dit scenario kan goud nieuwe recordhoogtes bereiken.
Ongeacht de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen verwachten we dat er volgend jaar veel liquiditeit naar de markt komt. Op 1 januari bereikt de Amerikaanse overheid het schuldenplafond en kan er geen nieuwe schuld worden uitgegeven. Het ministerie van Financiën zal 700 miljard dollar moeten uitgeven uit de algemene rekening – waarbij geld van buiten de banksector wordt gehaald en aan de bankreserves wordt toegevoegd. De Fed zal QT (verstrakking van het geldbeleid red.) waarschijnlijk afbouwen in het eerste kwartaal van 2025, waardoor de Fed-balans minder zal krimpen. Samen kunnen we in de eerste jaarhelft van 2025 rekenen op 1 biljoen dollar aan bruto liquiditeit.
Dit is een bijdrage van Bruno Lamoral, portfoliomanager bij Degroof Petercam Asset Management (DPAM).